Demerara
bruine rietsuiker
DEMERARA
 
TURBINADO

Turbinado

Turbinado is een lichtbruine niet-geraffineerde (ruwe) rietsuiker. Hij lijkt in veel opzichten op gele basterdsuiker, qua smaak en kleur. Gele basterdsuiker is echter geraffineerd, en gemaakt van bietsuiker.

De suiker is niet geheel geraffineerd, wat eeuwen lang beschouwd is als een teken van matige kwaliteit. De suiker wordt gemaakt door het koudgeperste sap van de rietstengels door verwarming in te laten dikken tot een stroperige massa. Vervolgens wordt deze stroop gedehydrateerd.

Gedurende het proces worden niet alleen de natuurlijke melasse verwijderd, maar ook veel van de aanwezige mineralen en vitaminen. Hadden ze erin gebeleven, zoals in sucanat het geval is: "veel was het toch al niet".

Het resultaat is een grove suiker waarvan de korrels niet snel oplossen, en hun knapperigheid behouden, ook als ze in aanraking komen met vocht, zelfs wanneer ze verwarmd worden. Turbinado is in dat opzicht zeer vergelijkbaar met demerara, eveneens een niet geraffineerde rietsuiker, maar de korrels zijn gemiddeld wat kleiner en turbinado heeft een mildere melassesmaak. Turbinado is ook vochtiger, vergelijkbaar met basterdsuiker, en daardoor gevoelig voor uitdroging.

VERKRIJGBAARHEID

Turbinado is onder andere verkrijgbaar bij Starbuck's.

Ondanks de ogenschijnlijke gelijkenis is demerara geen vervanger voor kandij of castor suiker, vanwege de kleuring en de melasse-smaak.

GEBRUIK EN BEREIDING

De knapperigheid van turbinado en het geringe oplossend vermogen maken het zeer geschikt als topping. De suiker is in tegenstelling tot demerara geschikt om te karamelliseren.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

Demerara is afkomstig van de rietsuikerplantages in Demerara, dat lag in de Essequebo in Guyana, tot 1815 een Nederlandse kolonie.

Tegenwoordig wordt demerara vooral gemaakt op Mauritius, net als muscovado, de donkere ruwe rietsuiker, maar ook op Hawaï.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

De naam is een verwijzing naar de turbines in het productieproces gebruikt worden.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

SUIKER IS SUIKER

Wat er ook over wordt geschreven, een suiker is een suiker, en wat de gevolgen voor onze gezondheid betreft, maakt het al dan niet geraffineerd zijn, helemaal niets uit. Wat de vitaminen en mineralen betreft, de hoeveelheden zijn zo gering, en de inname van suiker zo beperkt, dat dat geen reden kan zijn om suiker te gebruiken.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM
RAUW PRODUCT

354
kcal
(1480 kJoule)
1,7
gram
eiwitten
89,7
gram
koolhydraten
VITAMINES
0,1
mg
vitamine B1
(9,1% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(7,1% ADH)
0,1
mg
nicotinezuur
(0,6% ADH)
1,4
mg
pantotheenzuur
(23,3% ADH)
0,7
mg
vitamine B6
(50% ADH)
10
µg
foliumzuur (B9)
(5% ADH)
MINERALEN
240
mg
calcium
0,2
mg
koper
4,7
mg
ijzer
1100
mg
kalium
31
mg
magnesium
27
mg
natrium
31
mg
fosfor
4
µg
selenium

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

The world of sugar | Shosha, summer 2003, vol 76 Muscovado, know what you eat | CalorieSlism