Turbot (tarbot)
Platvis (Scophthalmidae)
Turbot label Rouge
TARBOTS
TURBOT LABEL ROUGE | Scophthalmus maximus

TURBOT LABEL ROUGE

De gekweekte tarbot heeft in 20000 het predikaat label Rouge gekregen, (Scophthalmus maximus) is een grote platvis uit de familie van de tarbotachtigen. Hij lijkt veel op de verwante griet, maar laat zich onderscheiden door vele onderhuidse botknobbeltjes, die goed zichtbaar (en voelbaar) zijn.

De label Rouge tarbot komt van de kwekerij aan de Atlantische kust op l'Ile de Noirmoutier. De vissen groeien op in Noirmoutier en het nabij gelegen Trédarzec. De tarbots doen er vanaf het ei-stadium 30 maanden over om op tafel te komen.

De productie is bescheiden, met honderd ton per jaar, tekent de productie van de beschermde Franse tarbot schril af tegen de duizend ton en meer die op de Spaanse en Portugese tarbot-kwekerijen geproduceerd worden. Dat moet worden opgevat als een signaal tegen 'massa-productie'. Daarmee past de teelt van de tarbot in de traditie van het Label Rouge, dat dierenwelzijn hoog in het vaandel heeft staan. Slechts een twintigtal aqua-producten, waaronder de beroemde Coquille St. Jacques heeft zo'n label.

VERKRIJGBAARHEID EN AANKOOP

De Label Rouge tarbot is het hele jaar door verkrijgbaar. In vijf grootte-klassen. De kleinste tarbots wegen 600-800 gram, de grootste exemplaren 2-3 kilogram. Naast gehele vissen, zijn ook filets en moten verkrijgbaar.

De ideale bewaartemperatuur voor tarbots is 0-5°. De label Rouge filets hebben een houdbaarheid van 7 dagen, hele vissen van 9 dagen (gerekend vanaf de slacht).

BEREIDINGSTIJDEN (KOOKTIJDEN)

Het vlees van een op juiste manier bereide tarbot is prachtig wit en glanzend. Voorkom te lange garing. Van onderstaande aanbevolen bereidingstechniekenzijn de bereidingstijden een indicatie.

BEREIDINGSTIJD FILETS

bakken in koekenpan
3-6 min
pocheren in koekenpan
3-6 min
stomen
8-10 min
stoven
8-10 min
sous-vide
10 min (60°)
 

BEREIDINGSTIJD HELE VIS

bakken in koekenpan
8-10 min
pocheren in koekenpan
8-10 min
stomen
8-10 min
stoven
15-20 min

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

SAMENSTELLING PER 100 GRAM
RAUW PRODUCT TARBOT

95,0
kcal
(397,7 kJoule)
16,1
gram
eiwitten
3,0
gram
vet
0,7
gram
verzadigd
0,6
gram
enkelvoudig onverzadigd
0,9
gram
meervoudig onverzadigd
48,0
mg
cholesterol
VITAMINES
11,6
µg
vitamine A
(0% ADH)
0,1
mg
vitamine B1
(9,1% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(10,0% ADH)
2,2
mg
nicotinezuur (B3)
(13,8% ADH)
0,6
mg
pantotheenzuur
(10% ADH)
0,2
mg
vitamine B6
(10,0% ADH)
8,0
µg
foliumzuur (B9)
(4% ADH)
2,2
µg
vitamine B12
(88,0% ADH)
1,7
mg
vitamine C
(2,1% ADH)
MINERALEN
18,0
mg
calcium
0,4
mg
ijzer
238,0
mg
kalium
51,0
mg
magnesium
150,0
mg
natrium
129,0
mg
fosfor
36,5
µg
selenium
0,2
mg
zink

BRONVERMELDING UPDATE NOVEMBER 2017

Les engagements de l’Association Turbot Qualité | Turbo Label Rouge Turbot Qualité | Label Rouge, produits de la mer et aquaculture Turbot Label Rouge | France turbot Turbot Label Rouge | Gloria Maris France turbot Turbot Label Rouge | Cahier des charges Label Rouge turbot No LA 15/02 European turbot, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com