Verse worst
Varkensvlees
Verse worst
VERSE WORSTSOORTEN
COTECHINO MODENA IGP | EMILIA ROMAGNA, ITALIË

VERSE WORST

Verse worsten zijn worsten die na het afstoppen niet gekookt of gerookt worden, maar ongekookt verkocht worden. Veelal zijn verse worsten gemaakt van louter varkensvlees, waarover dit artikel gaat.

Verse worsten worden veelal gemaakt van restjes varkensvlees, waaronder spek. Afhankelijk van de mengverhoudingen en de grofheid van de maling worden fijne en grove worsten onderscheiden. Wanneer de worst wordt afgedraaid voor één portie /persoon, noemen we dat saucijsjes.

Vrijwel ieder land heeft specialiteiten in verse worst, zoals Cumberland sausages, die van het beroemde Engelse ontbijt en Mexicaanse chorizo (niet te verwarren met de Spaanse versie). Beroemd is de Italiaanse Zampone, die als enige verse worst wordt gestopt in afgestroopte huid van de varkens(voor)poot.

Al deze worsten hebben gemeen, dat ze voor opdienen gegaard moeten worden. Een enkel breder worstsoort is al voorgekookt, om de bererdingstijd te bekorten.

BRONVERMELDING UPDATE NOVEMBER 2017

Verse worsten wereldwijd | Vers inspiratie, voorheen Mijn slager