Sojabonenpasta
Smaakmaker
SOJABONENPASTA
SOJABONENPASTA'S
FERMENTATIE VAN dòu bàn jiàng BIJ DE GEBROEDERS CHEN IN PIXIAN

SOJABONENPASTA

Eén van de oudste bewaarmethoden van vlees en vis is pekelen, het toevoegen van zout aan verse producten. Dat werd op grote schaal toegepast, ook in Azië.

Aanvankelijk werd het (zoute) restvocht gebruikt als smaakmaker, maar dat raakte uit zwang in de 6e eeuw toen onder invloed van het Buddhisme vegetarische alternatieven opgeld deden. Eén van die smaakmakers was een zoutige, papperige pasta van gefermenteerd graan - jiàng-, de voorloper van de huidige sojasaus en sojapasta's.

Sojabonenpasta wordt vanzelfsprekend gemaakt van sojabonen. Deze worden gefermenteerd volgens de eeuwenoude traditie. De pasta is zout en kruidig, en de kleur wordt bepaald door de samenstelling en de productiemethode. gebruikelijke ingrediënten zijn: tarwe, rijst en mantou-poeder. Soms worden de bonen eerst gemalen, soms geroosterd zoals in het Chinese Tauchu.

Omdat het scala aan producten immens is, hebben we de bonenpasta's per land of regio gerubriceerd.