Oestersaus
smaakmaker
OESTERSAUS
SOJASAUZEN
OESTERSAUS
DE BEDENKER VAN OESTERSAUS
LEE KUM SHEUNG
OPRICHTER VAN LEE KUM LEE FABRIEKEN
NANSHUI, GUANGDONG

OESTERSAUS

Oestersaus is een 'moderne' saus, die aan het einde van de 19e eeuw is ontwikkeld, volgens de overlevering door Lee Kum Sheung uit Nan Shui, een dorp in Guangdong (China).

Hij had een restaurant(je) waar hij gekookte oesters serveerde. Zijn eens 'verprutste' oestersoep had zo'n aroma en zo'n donkere kleur (oestersoep is helder) dat hij zijn ingedikte soep als 'saus' ging verkopen. Hij maakte er bedrijf van. Het merk bestaat nog steeds, en is één van de bekendste en populairste oestersauzen: Lee Kum Kee.

Oestersaus is gewoonlijk een stroperige saus, gemaakt van suiker, zout, water en oesteressence of -extract. Soms wordt er caramel aan toegevoegd. De basis van een premium oestersaus is een blanke oesterbouillon, die gereduceerd wordt tot hij caramelliseert en donker kleurt. Daaraan wordt zelfs geen zout toegevoegd! Oestersaus zit vol umami, de zesde basissmaak.

GEBRUIK

Oestersaus wordt gebruikt in de keukens van China (Kanton), Tahiland, Vietnam en in de Khmer-keuken (Cambodja).

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

SAMENSTELLING PER 100 GRAM
RAUW PRODUCT

51
kcal
( 213,4 kJoule)
1,3
gram
eiwitten
10,9
gram
koolhydraten
0,3
gram
vet
0,1
gram
enkelvoudig onverzadigd
0,1
gram
meervoudig onverzadigd
4
mg
omega-3
62
mg
omega-6
VITAMINES
0,1
mg
vitamine B2
1,5
mg
vitamine B3
15
µg
vitamine B9
0,4
mg
vitamine B12
0,1
mg
vitamine C
MINERALEN
32
mg
calcium
0,1
mg
koper
0,2
mg
ijzer
54
mg
kalium
4
mg
magnesium
0,1
mg
mangaan
2733
mg
natrium
22
mg
fosfor
4,4
µg
selenium
0,1
mg
zink
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Know what you eat: oystersauce | Nutritiondata.self.com Lee Kum Lee | Wikipedia (EN)