Asam keping
Gedroogde asam gelugur
ASAM KEPING
 
ASAM KEPING | GEDROOGDE ASAM GELUGUR

ASAM KEPING

ASAM GELUGUR

Asam keping is de gedroogde onrijpe vrucht van de asam gelugur (Garcinia atroviridis), de vrucht van een boom die groeit in tropische regenwouden, en verwant is aan de mangosteen. Asam keping is zuur, net als de verse onrijpe vrucht. Beide worden als smaakmaker gebruikt.

De onrijpe vrucht wordt na het oogsten in dunne schijfjes gesneden, die een week of langer in de zon te drogen worden gelegd. Asam keping wordt in Maleisië en Singapore gebruikt als smaakmaker in curries (in plaats van tamarinde) en in visdressings, in rendang en asam pedas.

Asam keping kun je op het zicht onderscheiden van asam kandis, soortgelijke stukjes gedroogde valse mangosteen, die een dieprode kleur hebben. Asam keping bevat onder meer citroenzuur, wijnsteenzuur, appel - en ascorbinezuur.

GEBRUIK

De harde brokjes worden aan een stoofgerecht toegevoegd, zodat ze de tijd hebben om vocht op te nemen en hun smaak af te geven. De stukjes worden niet gegeten , maar voor het opdienen of bij de tijdens de maaltijd uit het gerecht gevist, zoals kruidnagel of laurier.

VERKRIJGBAARHEID

Voor zo ver bekend is asam keping niet in ons land verkrijgbaar. Eén van de internet-winkels die het verkoopt is het Britse Padian, dat ook asam gelugur verkoopt. Asam keping is lang houdbaar (enkele jaren), mits droog en donker bewaard. Vervang het eventueel door tamarinde.

BRONVERMELDING UPDATE JULI 2018

Garcinia atroviridis (asam gelugur) | Wikipedia (EN) Garcinia atroviridis (asam gelugur) | Wikipedia (MS) Garcinia atroviridis (asam gelugor) | Fruitipedia