Klapstuk
Rundvlees (voorvoet)
Klapstuk
 
KLAPSTUK MET BOT
 

KLAPSTUK

Klapstuk wordt in de Engelse nomenclatuur gerekend tot de short-ribs, grof van draad en niet zo mals, maar zowel geschikt als stoofvlees als op de barbeque.

Het bekendst is klapstuk in ons land als begeleiding van hutspot (met klapstuk), het gerecht dat traditioneel bij de viering van het Leids ontzet gegeten wordt. Klapstuk, dunne borst

In het Nederlands rundersnit wordt klapstuk niet tot de ribben gerekend maar tot het borststuk. Je koopt het met of zonder ribben, als geheel met 4 ribben (plate), of per rib gesneden. Nog een derde vorm is Frankenstyle, waarbij de klapstuk dwars op de ribben wordt gesneden (gezaagd).

Van klaprib worden runderlappen gesneden, hachee- en goulashvlees en klapstuk, en wordt stoofrollade gemaakt. Het ook gegrilled worden, mits goed gemarineerd en langzaam gegaard, met gebruik van folie om de garing te bevorderen. Het is uitstekend geschikt om een smaakvolle bouillon mee te maken (net als schenkel, mergpijp, borststuk en staartstuk).

BEREIDEN

Klaprib zal gestoofd of gebraiseerd worden, maar klapstuk kan ook prima op de barbeque bereid worden.

BEREIDINGSMETHODEN

bakken
 
braiseren
ja
glaceren
 
braden (pan)
ja
braden (oven)
ja
stoven
ja
grillen
ja
 

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

Hoewel klapstuk in het Engels short ribs wordt genoemd, is dat geen synoniem voor klapstuk, maar een verzamelnaam voor alle ribbetjes (brisket, chuck, plate, or rib areas). Het juiste Engelse woord voor klapstuk is Jacob's ladder, het Amerikaanse woord 'plate' of 'short plate'.

VERTALING KLAPSTUK

engels
jacob's ladder
frans
boullie plat cote
italiaans
biancostato
spaans
 
duits
 
indonesisch
 
japans
 
vietnamees
 
chinees
 
kantonees
 
 

CULINAIR EN RECEPTEN

Naast de toepassing in hutspot is klapstuk bij uitstek het vlees voor fajitas, and the hanger steak. en voor het maken van New York-style pastrami.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

SAMENSTELLING PER 100 GRAM
RAUW PRODUCT

277
kcal
(1160 kJoule)
17,9
gram
eiwitten
22,2
gram
vet
9,0
gram
verzadigd
9,5
gram
enkelvoudig onverzadigd
0,8
gram
meervoudig onverzadigd
265,0
mg
omega-3
543,0
mg
omega-6
74,9
mg
cholesterol
VITAMINES
0,1
mg
vitamine B1
(9,1% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(10,0% ADH)
4,0
mg
nicotinezuur
(25,0% ADH)
½
mg
pantotheenzuur
(8,3% ADH)
0,4
mg
vitamine B6
(28,6% ADH)
10,0
µg
foliumzuur (B9)
(5,0% ADH)
1,5
µg
vitamine B12
(60,0% ADH)
1,7
µg
vitamine K
(2,3% ADH)
MINERALEN
16,0
mg
calcium
0,1
mg
koper
1,6
mg
ijzer
276,0
mg
kalium
18,0
mg
magnesium
59,0
mg
natrium
165,0
mg
fosfor
19,4
µg
selenium
4,3
mg
zink

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Rib eye steak | Wikipedia (EN) Beef, rib, large end (ribs 6-9), separable lean and fat, trimmed to 1/8" fat, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com Klapstuk | Etymologiebank M.Philippa, Etymologisch woordenboek van het Nederlands