top
Fulful bhar
Kruidenmengsel
Fulful bhar
RECEPTEN
Fulful bhar

Fulful bhar

In de naam van dit Spaanse specerijenmengsel herken je het Oosterse bahārāt en bahr. Dit door de Arabieren in Spanje geïntroduceerde mengsel stamt van Middeleeuwse Arabische atraf al-tib.

Fulfur is Arabisch voor peper in het algemeen. Fulful-bhar dateert dan ook uit de periode van Arabische overheersing van het Iberisch eiland (El Andalus). Het recept verschilt duidelijk van het Libanese bhar (waarin onder meer fenegriek en gember gebruikt worden), bahārāt en het Noord-Afrikaanse ras-el-hanout. Je mag het gerust een uniek Spaans mengsel noemen.

Het wordt dan hofdzakelijk in de Arabisch getinte Andalusische keuken gebruikt, zoals in kebbe (kibbeh) - gevulde couscous-balletjes (croquetas) - en Pinchitos morunos, kippenspiesjes uit Málaga. Hieronder het recept van fulfur-bhar ter inspiratie:

Ingrediënten

2
gram
anijszaad
3
tl
cayennepeper (of verse chili)
3
tl
nootmuskaat
4
 
kruidnagels
5
gram
zwarte peper
5
gram
komijnzaad
5
gram
korianderzaad
5
gram
karwijzaad
10
gram
gedroogd oreganoblad
12
gram
geelwortel
2
teentjes
knoflook

BRONVERMELDING UPDATE APRIL 2018

Fulful Bhar. Especias para pinchos morunos. | Mermelaura La Kibbeh Líbano - Cocinas del mundo | Acibecheria