De familie is zo uitgebreid dat hij is onderverdeeld in subfamilies. Tot de subfamilie Solanoideae bijvoorbeeld behoren het geslacht Capsicum (chilipepers), het al genoemde geslacht Solanum en het geslacht Physalis.
AARDAPPEL
Wij kennen de aardappel (Solanum tuberosum) als een niet weg te denken zetmeelbron, maar aan het eind van de 16e eeuw was de aardappel nog een curiositeit in de Leidse Hortus.
ANTRUWA
De Surinaamse benaming voor de Solanum macrocarpon is antruwa of antroewa. De West-Afrikaanse benaming voor dit bittere aubergientje is gboma.
AUBERGINE
Aubergines zijn er in veel soorten, alleen kennen wij vooral de Westerse aubergine (Solanum melongena), zoals men in Azië Aziatische auberginesoorten kent en in Afrika de Afrikaanse soorten.
BOKSDOORN OF GOJI
Het verse, zoete vruchtje van de Chinese boksdoorn (Lycium barbarum) heeft een lichte anijssmaak. Het is tevens bekend onder de naam goji, gedroogd verkrijgbaar zoals rozijnen, met het predikaat superfruit.
CHILIPEPERS
Chilipepers (Capsicum) zijn in veel soorten, en wat belangrijk is, in uiteenlopende scherptes. De scherpte van chilipers wordt uitgedrukt in Scoville-eenheden (SHU). De mildste chilipepersoort is de paprika.
NARANJILLA
De naranjilla of lulo (Solanum quitoense) is een auberginesoort, verwant aan de orinoco-appel. De vrucht heeft vier compartimenten met een zuur, aromatische pulp.
ORINOCO-APPEL
De orinoco-appel (Solanum sessiliflorum) smaakt naar tomaat met een vleugje citroen.
PEPINO
Pepino (Solanum muricatum)
TAMARILLO
De boomtomaat (Cyphomandra betacea) is een vrucht uit de Andes die onder de Nieuw-Zeelandse (handels)naam tamarillo beroemd is geworden.
TOMAAT
Voordat de tomaat (Solanum lycopersicum) in de negentiende eeuw de vertrouwde rode kleur kreeg, werd het de gouden appel of liefdesappel genoemd, op zijn Italiaans pomo d’oro, vanwege zijn goudgele verschijning.
TOMATILLO
Je ziet in één oogopslag de verwantschap tussen de tomatillo (Physalis philadelphica) en de Kaapse kruisbes, de papieren mantel.