top
Erwt-aubergine
Solanum torvum
ERWT-AUBERGINE
 
ERWT AUBERGINE | SOLANUM TORVUM

ERWT AUBERGINE

De Solanum torvum is een gedomesticeerde, tropische plant, met erwt-grote besjes, die alleen onrijp gegeten worden.

De plant wordt wel Anguive maron genoemd, vanwege de afstamming van de Solanum anguivi, een wilde aubergine-soort die in heel tropisch Afrika voor komt. Het is een stekelige struik, die 2 meter hoog kan worden. De plant heeft sterke, diep reikende penwortels. Hij heeft hooguit enkele stengels, maar die zijn sterk vertakt. De stengels zijn bedekt met fikse stekels of doornen, soms centimeters lang. De bladeren zijn relatief groot, en straan op korte bladstelen. De bladeren zijn soms gelobd.

Aan het uiteinde van de takken vormen al na drie tot vier maanden de eerste trossen stervormige bloemen, wel 50 tot 100 per cluster. Dat gebeurt het hele jaar door. De besjes zijn ongeveer 12-17 mm in doorsnede en rijpen geel tot oranje De schil is vrij dun, en de vruchtjes bevatten een groot aantal roodbruine zaadjes. Een plant is drie tot vier jaar productief.

Culinair gebruik en bereiding

De bittere besjes worden gegeten, maar ook de jonge scheuten, beide rauw of gekookt. De aubergientjes worden in hun geheel bereid en gegeten, of gevijzeld, ingelegd in het zuur of gefrituurd (Nam Phrik Kapi). Je hoeft deze ;smaakbommetjes' overigens maar heel kort te koken, hoogstens 5 minuten.

Eet geen gerijpte vruchtjes.

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Omdat de aubergine van origine een tropisch gewas is, bewaar je aubergines (net als bananen) liefst niet in de koelkast. Aubergines zijn gevoelig voor temperaturen onder 10 ° Celsius, daaronder treedt lage temperatuur bederf op.

Bij kamertemperatuur kun je een aubergine, mits vers gekocht, maximaal een week goed houden

Oorsprong en verspreiding

Hoewel de erwt-aubergine ernstig in verband wordt gebracht met Thailand, is de Solanum torvum inheems op het Amerikaanse continent, op de Cariben, en van het zuiden van Mexico tot aan Brazilië.

Overal elders is hij geïntroduceerd, veelal genaturaliseerd, onder meer in Afrika, Azië en Australië . Deze bittere aubergine is prominent aanwezig in de Thaise keuken, en die van Laos en Ivoorkust.

Taalkundige aspecten, etymologie

Het spectrum benamingen voor de erwt-aubergine is op zijn zachtst gezegd curieus, eigenlijk snijdt alleen de vormomschrijving 'erwt' hout. De relatie met Turkije (niet met kalkoen) of met de duivel, roept vooral raadsels op. In Thailand heten ze makhuea phuang.

VERTALING ERWT AUBERGINE

engels
 
pea eggplant, devil's fig
turkey berrie
frans
 
italiaans
fico del diavolo
spaans
berenjena cimarrona, pendejera
duits
türkenbeere
arabisch
 
turks
 
india, hindi
bhurat, bhankatiya
indonesisch
takotak, terung pipit
vietnamees
cà dại hoa trắng
japans
 
chinees
shuǐ jiā 水茄
 

Duurzaamheid

De besjes worden door vogels gegeten, waardoor de zaden verspreid worden. In tropische gebieden zie je daarom dat de plant zich op veel plaatsen langs wegen en op open plekken vestigt. Van een invasief karakter op landbouwgrond is nauwelijks sprake.

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Net als de andere leden van de Nachtschadefamilie bevat aubergine solanine, giftige glycoalkaloïden. Maar in tegenstelling tot de aardappel, een potentiële solanine-bom, kan deze ethiopische aubergine zonder problemen rauw gegeten worden.

Samenstelling per 100 gram rauw product

32,0
kcal
(134,0 kJoule)
1,5
gram
eiwitten
72,0
gram
koolhydraten
2,0
gram
vezels
0,1
gram
vet
VITAMINES
0,3
µg
vitamine A
(0% ADH)
0,1
mg
vitamine B1
(9,1% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(10,0% ADH)
0,8
mg
nicotinezuur (B3)
(5% ADH)
8,0
mg
vitamine B6
(570,0% ADH)
MINERALEN
28,0
mg
calcium
1,5
mg
ijzer

Bronvermelding update december 2017

Solanum torvum | Wikipedia (EN/ES/EN) Solanum torvum | Useful tropical plants Solanum torvum | Fact sheet Queensland Government Äthiopische Eierfrucht | Wikipedia (DU/IT) Solanum aethiopicum | Plants for a future Solanum aethiopicum | Useful tropical plants Solanum aethiopicum | Prot4U Garden egg | Lost crops of Africa VOL II The National academies of Sciences, engineering and medicine, Washington DC