Szechuan peper
Specerij (Zanthoxylum)
SZECHUAN PEPER
 
GEDROOGDE SZECHUAN BESSEN | ZANTHOXYLUM SIMULANS

SZECHUAN PEPER (HUA JIAO) 花椒

Szechuanpeper, vernoemd naar de de Chinese provincie Szechuan, is de naam van de peper die wordt geoogst van een 'kiespijnboom' (Zanthoxylum simulans). Deze boom uit het Geelhoutgeslacht, behoort tot de Wijnruitfamilie (Rutaceae), waaraan ook de citrusvruchten deel uit maken.

Szechuanpeper is net als sanshōpeper geen echte peper maar een schijnpeper, met een lichte citrussmaak en een lichte tinteling op de lippen door de scherpte van alpha hydroxy sanshool.

Het woord sechuanpeper wordt wel als de verzamelnaam van alle vergelijkbare pepers gebruikt, maar dat is verwarrend. In Japan worden de bessen van de Zanthoxylum piperitum gebruikt, die sansho of Japanse peper genoemd worden. De Zanthoxylum piperitum is ook bekend als de Japanse peperboom. Szechuan peper is in de regel afkomstig van de Zanthoxylum simulans of de Zanthoxylum bungeanum (twee varianten van de Szechuan-peperboom), die van oorsprong groeien in oostelijk China en op Taiwan. De groene szechuanpepers zijn veelal afkomstig van de Zanthoxylum simulans of pericarpium, de rode van de Zanthoxylum bungeanum.

De algemene benaming voor szechuanpeper in China is Má Jiao 九叶青. Jiao is het Chinese woord voor alle pepers, tot en met de parika toe. Het voorvoegsel Má betekent tintelend. De onrijpe, groene bes wordt Qing hua jiao genoemd. De onrijpe bes wordt veel in eigen land gebruikt, medicinaal en als specerij, en zelden voor de export. Darvoor is de rode bes bestemd. Da Hong Pao 大红袍 is een relatief grote szechuanbes, vooral bestemd voor het hoge binnenlandse segment (restaurants) en de export.

De rijpe bes wordt vroeg in het najaar geplukt, zodra de besjes openspringen en de zaadjes vrij komen. Ze worden in de zon gedroogd. De betere kwaliteit szechuanpeper bevat geen of nauwelijks zaden en geen of nauwelijks steeltjes.

De kwaliteit van de szechuanpeper wordtin belangrijke mate bepaald door de samenstelling en de hoeveelheid etherische olie. De verschilen zijn (zeer) groot. Peper uit Guizhou bevat nog geen procent erherische olie, die uit Guandong tot wel 9%. Je ruikt het onmiddellijk. Een ander verschil is de mate van tinteling. Bij een goede szechuan houdt de tinteling aan, bij een mindere kwaliteit is deze kortstondig aanwezig.

De rode sechuanbes bevat linalyl acetaat (13,8%), verantwoordelijk voor een plezierige citrus-, bergamot- en lavendelgeur, limoneen (29,3%), de geur van citroenschil, β-pinene (14.3%) en linalol 17%, verantwoordelijk voor de geuren van rozenhout en koriander. De rijpe bes bevat aanzienlijk meer linalool, geraniol en geranyl acetaat dan de groene szechuan bes.

GEBRUIK

In de Chinese keuken is het gebruikelijk om de schil of het vlies in zijn geheel te gebruiken, met andere woorden de peper niet te malen. Gemalen is het één van de hoofdingrediënten van vijfkruidenpoeder. In Japan gebruikt men behalve de bes ook de bladeren en de scheuten, in China gebeurt dat alleen in bepaalde gebieden. Zoals in het noorden van China bij de bereiding van de sojabonenpasta tián miàn jiàng. Op het boerenland spelen bij de fermentatie van deze pasta zout, water en Zanthoxylumblad een belangrijke rol.

Een traditionele manier waarop szechuan in China wordt gebruikt is Má (麻), tintelend, van de sanshool. Ma wordt gemaakt door szechuanpeper (groen of rood) op laag vuur gedurende een uur in olie te laten staan. Heel populair is ook een mengsel van chilipeper en szechuan, málà (麻辣) of málà wei genoemd. Là betekent pittig. Tenslotte hua joa yan, zout dat op smaak is gebracht door het te mengen met szechuan.

Groene szechuan heeft een plantaardig aroma, waardoor groene szechuan zeer geschikt is in visgerechten.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De bessen van de Zanthoxylum worden in het bijzonder in de keukens van China, Japan (sanshō) en de aangrenzende Indomalaya gebruikt. Buiten deze Aziatische zones is dat alleen het geval in West-Afrika, waar men de bes van de Zanthoxylum gilletii als peper gebruikt. De gedroogde vrucht wordt er uzazi genoemd. Deze is kruidiger en scherper dan Szechuanpeper. Hoewel Uzazi ook professioneel wordt geproduceerd is het geen algemeen gebruikt kruid.

Behalve in Szechuan wordt de peper ook in noordelijker gelegen provincies zoals Gansu, Shanxi, Qinghai en Shandong verbouwd. Maar Szechuan is wat je kunt noemen het 'episch centrum'. De beste pepers zijn Hua Jiao uit Qingxi in Hanyuan, een regio op 150 kilometer van Chengdu. Deze premium szechuan peper (Zanthoxylum bungeanum var. bungeanum) is schaars en duur.

BRONVERMELDING UPDATE OKTOBER 2016

Nutritional attributes of herbs | Crop & Food Research Confidential Report No. 1891, L.J. Hedges & CE Lister, april 2007 Sichuan pepper | Wikipedia (EN) Essential oil composition and antibacterial activity of Zanthoxylum bungeanum | Rui-Xue Zhu, African Journal of Microbiology Research Vol. 5(26), pp. 4631-4637, 16 November, 2011, DOI: 10.5897/AJMR11.772