Piperaceae
peperfamilie
PIPERACEAE
PIPERACEAE FAMILIE
CUBEBPEPER | PIPER CUBEBA

PIPERACEAE

De Piperaceae is een grote familie van bloeiende planten, bekend als de peperfamilie, of juister de familie van bedektzadigen.

De familie omvat 3.600 planten in 13 geslachten, waarvan de omvangrijkste het geslacht Piper is, waartoe onder meer de zwarte peper wordt gerekend, en de Peperomia. Dit tweede geslacht levert geen eetbare producten, van de planten in het geslacht Piper worden zowel vruchten en bladeren, als wortels gegeten, hoewel dat in demeeste gevalen beperkt blijft tot de vruchten die we vers en gedroogd als peper kennen.

De familienaam Piperaceae is afgeleid van het Sanskrit 'pippali', een woord dat gebruikt wordt voor de lange peper (Piper longum), een pepersoort dat zijn oorsprong kent op het Indiaas subcontinent. Deze peper was een belangrijke, de belangrijkste peper tot de zwarte peper (Piper nigrum) het stokje over nam, om verscheidene redenen, onder andere politieke. Peper, wel het zwarte goud genoemd, heeft door de eeuwen heen een belangrijke rol gespeeld in de machtsverhoudingen tussen volkeren, in handen van kolonisatoren en monopolisten.

Het geslacht Piper is pantropisch, van origine voor komend als onderbegroeiiing in tropische regenwouden, hoewel sommige soorten ook op open land groeien, en enkele soorten zelfs vorstbestendig zijn.

De peper dankt zijn scherpte aan piperine, een stof die alleen in zwarte en lange pepers voor komt. Het is een alkaloïde met een scherpte van 10.000 SHU op de schaal van Scoville, de maat voor scherpte die is ontwikkeld om chilipepers naar scherpte te kunnen ordenen. Deze 10.000 SHU is een bescheiden score, vergelijkbaar met chilipepers als de jalapeñ, met de wetenschap dat de dosis piperine in pepers hoogstens 10% bedraagt, en capsaïcine, de stof die verantwoorfelijk is voor de scherpte van chilipepers, 15 à 16.000.000 SHU scoort, het meer dan duizendvoudige.

Lees meer over scherpte in een speciaal artikel daarover op de site.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

Naar men vermoedt dateert het gebruik van peper van 7.000 voor Christus, getuige de vondst van peperkorrels in Thailand uit die tijd.

BRONVERMELDING UPDATE OKTOBER 2016