Betel peper
kruidige bladeren (piperaceae)
BETEL PEPER
WIKKELBLADEREN
BETELPEPER | PIPER BETLE

BETEL PEPER(BLAD)

Betel peper (Piper betle) is net als de gewone zwarte peper lid van de Piperaceae-familie. De plant wordt geteeld om zijn blad, dat gebruikt wordt als psycho-stimulans en als antiscepticum en zelden als groente of wikkelblad, zoals het cha plu blad .

De betelplant is een overblijvende, altijd groene klimplant. Hij groeit in het wild, maar wordt in de regel geteeld. Daarbij kan hij wel 15 meter hoog worden. De bladeren zijn breed en donkergroen, wel zo'n 15 cm groot. De bloeiwijze van de plant is als die van wilgenkatjes. De bessen die hij vormt zijn grijsgroen.

Het is een omstuimige groeier, de plant groeit al binnen een half jaar uit tot een manshoge rank en vormt dan zijtakken. Dat is het sein voor de handmatige oogst van de bladeren, die veertien dagen tot een maand duurt. Het blad van de betelpeper is hartvormig, glanzend en stug, en smaakt bitter.

SOORTEN EN KWALITEITEN

De beste kwaliteit zou de Magahi-variëteit zijn , die in India, in Bihar geteeld wordt. Andere populaire variëteiten zijn de bleekgroene Banarasi en de milde Kumbakonam. Een scherp soort is de Mysore.

Geen van deze bladeren is echt geschikt om als groente gebruikt te worden, of om een bereiding in te wikkelen (wrap). Daarvoor wordt het blad van cha plu peper (Piper sarmentosum) aangeraden, een plant die wel de Vietnamese bladpeper wordt genoemd. Dit blad is minder sterk van smaak, en kan zelfs rauw gegeten worden.

AANKOOP EN BEWAREN

Betelblad is vers en diepvries verkrijgbaar, maar ook gedroogd. Aan de laatste heb je weinig, tenzij voor medicinaal gebruik.

Het verse blad is enige dagen houdbaar in de koelkast. Wikkel het in een vochtige doek of papier tegen uitdrogen.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De oorsprong van de betelpeper is niet bekend, vermoedelijk Maleisië. Het centrum van de teelt is de zone van het Indisch subcontinent, waar de plant pān heet, tot aan Nieuw Guinea, landen waar ook de betelnootpalm (Areca catechu) groeit.

De bladeren zijn vooral bestemd voor de lokale behoefte, merendeels om met areca- of betelnoot en kalkpasta een pakketje te vormen waarop als genotmiddel gekauwd wordt. In India wordt dit pakketje pān genoemd, in Indonesië mengingan, bersirih of nyirih. Niet overal wordt het betelblad in deze combinatie gebruikt, soms alleen in combinatie met tabak, vaak een mengeling van betelnoot en andere ingrediënten, zoals tabak en kruiden.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

Het woord betel is afgeleid van de Maleisische benaming 'vetel'. De naam peper is ontleend aan de Sanskriet benaming pippali, dat via het Grieks en Latijn piper is geworden.

VERTALING BETELPEPER

engels
betelleaf
frans
feuille de bétel
italiaans
 
spaans
betel
duits
betelpfeffer;
hindi (india)
pān
indonesisch
daun sirih
japans
indonaga-koshō
vietnamees
trầu
chinees
bi bo 蓽撥
kantonees
bat but
 

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

De plant bevat betel-olie, die bestaat uit betel-fenol of chavibetal, die het blad een rokerig aroma geeft, hydrochavicol, eugenol en piperol. Deze combinatie van stoffen zorgt voor de psychostimulerende en antisceptische eigenschappen van het blad.

RECEPTEN

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Long pepper | Wikipedia (EN) A study case on Timiz (Piper Capense) | M. Avril, Institut des régions chaudes SupAgro, 2008 Ethiopia Long pepper, Piper longum | Gernot Katzer's Spice pages