top
Hart's pennyroyal
Mentha cervina
Hart's pennyroyal
 
HART'S PENNYROYAL | MENTHA CERVINA

Hart's pennyroyal

Engelse watermunt

Deze muntsoort wordt ook wel de Engelse watermunt genoemd, maar is beter bekend onder de Engelse naam Hart's pennyroyal.

Deze munt heeft rechtopstaande en kruipende stengels, en wordt vermeerderd door zaad of deling. De plant wordt een centimeter of 30 hoog. De bladeren zijn lancetvormig, 1 tot 2,5 cm lang, zonder beharing. De bloemen zijn bolvormig, bleek rose of wit (alba). De plant bloeit van juni tot september.

Hart's pennyroyal gedijt op vrijwel iedere grondsoort, mits niet te droog. Houdt van een licht zure bodem, zoals klei, maar is vooral geliefd als plant aan de rand van vijvers. Munt houdt van vocht, en gedijt het best in natte omstandigheden, in vochtige grond en in greppels. De plant verspreid zich door middel van uitlopers (stolonen), met de neiging andere gewassen te overwoekeren.

De plant heeft een sterke geur, als pepermunt. In de etherische olie van de wilde plant is de belangrijkste component pulegon (tot ruim 80%), gevolgd door isomenthon, limoneen en een kleine hoeveelheid menthon. Met dit hoge pulegoon-gehalte schaart de Hart's pennyroyal zich in de rij van giftige muntsoorten zoals de polei of pennyroyal, echter zo staat hij niet te boek.

De plant heeft recht opgaande stengels, die gemiddeld 10 cm hoog worden, maar kunnen uitgroeien tot een hoogte van ruim een meter. De donkergroene tot grijsgroene bladeren zijn enkele centimers lang, ovaal, soms elliptisch, en staan in paren. De plant bloeit uitbundig, met de bleek-paarse of witte (variëteit 'alba') bloemen in kransen.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Culinair gebruik en bereiding

De smaak van munt is fris, aromatisch en wat zoet. Het is geschikt voor het maken van thee, zoete en pittige gerechten, nagerechten, alcoholische en niet alcoholische drank, en laat zich goed combineren met lamsvlees. Portugal, net als polei voor het kruiden van vis, soep en açorda's', een Portugees broodgerecht.

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Bewaar verse takjes munt zoals andere kruiden aan de steel, gewikkeld in een vochtige doek, verpakt in plastic. Zo houd je de kruiden zeker een week goed. Controleer steeds op rotte blaadjes en steeltjes. Eenmaal aangetast, bederft al gauw de hele bos. Munt is niet bijzonder geschikt om in te vriezen.

slotregel

Oorsprong en verspreiding

De mentha cervina komt van nature voor in het westelijk Middellandse zeegebied, van de Azoren tot Algerije.

Plinius beschreef hoe munt de geest verruimt en je trek in vlees bevordert. Munt werd gebruikt om baden te aromatiseren, en als eau-de-toilette. eetlustbevorderend. Met anijs en komijn was munt lange tijd een belangrijk betaalmiddel, onder meer onder de Farizeeërs. Het stond met andere woorden hoog in aanzien.

In de vroege middeleeuwen werd munt in vrijwel iedere Europese kloostertuin verbouwd. Men gebruikte het ook voor het eerst als mondverfrisser. Poetsen van tanden gebeurt tot de uitvinding van tandpasta met gemalen schelpen of kalk. In de middeleeuwen voegde men daar kruiden aan toe: rozemarijn, peterselie en salie, en heel soms munt. In andere culturen gebruikte men daarvoor andere voorradige kruiden. In India bijvoorbeeld gebruikt men een mengsel van venkel, cardamom en steranijs, dat nog altijd wordt gebruikt en soms op tafel staat. Dat mengsel heet 'mukwah'.

De enorme vraag naar deze munt, het buitensporig oogsten van de wilde soorten en het verlies van habitat hebben het groeigebied van de Mentha cervina aangetast. Tegenwoordig wordt aangenomen dat het in aantal afneemt en geclassificeerd als Bijna Bedreigd (Near threatened) in de IUCN Rode Lijst van Bedreigde Soorten. In Italië is de plant uitgestorven.

Taalkundige aspecten, etymologie

Nomenclatuur

Het woord munt of mint, komt van het Latijnse woord mentha, dat ook de geslachtsnaam is. Het woord is ontleend aan de Griekse mythologie, waarin de nimf Mynthe uit jaloezie door Proserpine in de plant werd veranderd in de plant die we nu munt noemen.

Linneaus gaf de munt het epitheton cervina, dat 'hert' betekent. Hierop zijn het Duitse Hirschminze en het Engelse voorvoegsel 'hart' terug te voeren. Pennyroyal zou een verbasteriing zijn van het Anglo-Franse Anglo-French puliol real, de toenmalige benaming Pulegium regale (koninklijke vlooienverjager) van die andere muntsoort, polei.

Benamingen in diverse talen

engels
hart's pennyroyal
frans
menthe de cerfs
italiaans
mentha crvina
spaans
hortelã da ribeira
duits
hirsch-minze
arabisch
 
turks
 
hindi
 
indonesisch
 
japans
 
vietnamees
 
chinees
 
 

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Zie voor een beschrijving het inleidend artikel over munt.

Samenstelling per 100 gram rauw product

44
kcal
( 184,1 kJoule)
3,3
gram
eiwitten
8,4
gram
koolhydraten
0,7
gram
vet
0,2
gram
verzadigd
0,4
gram
meervoudig onverzadigd
338
mg
omega-3
54
mg
omega-6
Vitaminen
1351,3
µg
vitamine A
(169% ADH)
0,1
mg
vitamine B1
(9% ADH)
0,2
mg
vitamine B2
(14% ADH)
0,9
mg
nicotinezuur
(6% ADH)
0,3
mg
pantotheenzuur
(5% ADH)
0,2
mg
vitamine B6
(14% ADH)
105
µg
foliumzuur (B9)
(53% ADH)
13,3
mg
vitamine C
(17% ADH)
mineralen
199
mg
calcium
0,2
mg
koper
11,9
mg
ijzer
458
mg
kalium
63
mg
magnesium
1,1
mg
mangaan
30
mg
natrium
60
mg
fosfor
1,1
mg
zink
 

Bronvermelding update november 2020

Mentha cervina communities in Portugal | Vasco Silva e.a. Lazaroa 30: 73-79 (2009). Genetic diversity in Mentha cervina based on morphological traits, essential oils profile and ISSRs markers | Leandra Rodrigues e.a. Biochemical Systematics and Ecology 51 (2013) 50–59 Pennyroyal (Mentha pulegium) and Hart’s Pennyroyal (Mentha cervina) Biodiversity in Alentejo, Portugal | O. Póvoa e.a. Acta horticulturae. 723. 91-8. 10.17660/ActaHortic.2006.723.8. Nutritional attributes of herbs | Crop & Food Research Confidential Report No. 1891, L.J. Hedges & CE Lister, april 2007 Mentha ARVENSIS | IUCN Red list of threatened species 2020-2 Mentha ARVENSIS | Plants for a future Health information on peppermint | Medical reference guide, university of Maryland