Salie
Kruid (Lamiaceae)
SALIE
SALIESOORTEN
SALIE | SALVIA OFFICINALIS

SALIE

Salie (Salvia) is een plantengeslacht uit de familie van de lipbloemigen (Lamiaceae).

Salie komt in drie regio's voor: in Midden- en Zuid-Amerika met minstens 500 soorten, in West-Azië met zo'n 200 soorten, en Oost-Azië met zo'n 100 soorten.

Slechts een aantal daarvan is voor consumptie geschikt en wordt daartoe verbouwd. De belangrijkste commerciële soorten zijn de echte salie (Salvia officinalis), de Griekse salie (Salvia fructicosa) die in veel landen geldt als de vervanger van de superieure echte salie, en op afstand de balsamicosalie (Salvia tomentosa) die als kruidenthee wordt gebruikt.

Op de site beschrijven we de volgende soorten:

BALSAMICO SALIE

Balsamico salie (Salvia tomentosa), de uitgelezen salie voor de bereiding van thee.

BERGSALIE

De appeldragende salie (Salvia pomifera) met zijn vlezige 'uitsteeksels' (gallen) die in Griekenland en Syrië voorkomt, en waarvan alleen de 'salie-appels' gegeten worden.

KLEVERIGE SALIE

De kleverige salie (Salvia glutinosa), die zijn naam dankt aan de kleverig, behaarde stengels. Komt vooral in ons land en in Duitsland voor, en wordt net als de bonte salie gebruikt bij de bereiding van wijn.

MUSKAATSALIE

De muskaat-salie (Salvia sclarea) die behalve als aromatisch kruid wordt gebruikt voor de bereiding van Muskatellerwein van vlierbloesem. Wordt ook scharlei genoemd.

BONTE SALIE

De rood-getopte bonte salie (Salvia viridis) waarvan de bladeren en de zaden gebruikt worden bij het brouwen van bier (Orval bijvoorbeeld), wijn en likeuren.

GRIEKSE SALIE

De Appelsalie (Salvia fruticosa) ontwikkelt net als de Salvia pomifera appelachtige gallen. Komt op rotsachtige gronden voor, vooral in Israë. en wordt als kruidenthee gebruikt.

ECHTE SALIE

En tenslotte de Echte salie (Salvia officinalis), het meest van alle saliesoorten verbouwd en gebruikt, vooral als kruid.

GEZONDHEIDSASPECTEN (VOEDINGSSTOFFEN, GEZONDHEIDSRISICO'S)

Salie bevat keton, dat brandstof voor de hersenen wordt genoemd. Onder normale omstandigheden is glucose de brandstof , wanneer daar onvoldoende van beschikbaar is, worden ketonen als energiebron gebruikt.

Zo'n keton is thujon, dat behalve in salie ook voor komt in majoraan (Oreganum vulgare) en alsem, dat bekend is van de absinth-alsem waarvan onder meer absinth wordt gemaakt. Het toegestane thujon-gehalte voor producten waarin salie is verwerkt, is door de EU vastgelegd op 25 mg per kilogram product. Salie-olie bevat in totaal 42,5% thujon.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Nutritional attributes of herbs | Crop & Food Research Confidential Report No. 1891, L.J. Hedges & CE Lister, april 2007 Etymologiebank salie | Etymologiebank.nl ( J. de Vries, Nederlands Etymologisch Woordenboek) Nährwerte Salbei frisch | Nährwertrechner Sages | Botanical.com (herbal) Echte salie | Wikipedia (NL) Kleverige salie | Wikipedia (NL) Salvia officinalis | Wikipedia (EN) Salvia | Volkoomen Sage |The master gardeners Stato libero di Fiume |Wikipedia (IT) Sage |Foodilicious Clary, common | Mrs M. Grieve, A modern herbal, Botanical.com Reassessment of conservation status of the genus Salvia in Turkey | A. Kahraman, 2010 Tübitak 2012 36 pp103-124 via Researchgate Opinion of the Scientific committee on food in thujone | European commission Health & consumer protection directorate general, 2003 Feb SCF/CS/FLAV/FLAVOUR/23 ADD2 Final