tags Hoe gebruik je saffraan
top
Saffraan
Warenkennis
Saffraan
Recepten met saffraan
DE STIGMA'S - ZAFFERANO SAN GIMIGNANO
SAFFRAAN IN OPLOSSING

Hoe gebruik je saffraan?

De beste manier om saffraan te gebruiken is via infusie. Crocine (α-crocine) is immers hydrofobisch, d.w.z. in water en olie oplosbaar.

Hoewel je de draadjes ook direct in het eten kunt gebruiken, verdient het aanbeveling om eerst een infusie te maken. Hierbij heb je de keuze uit warme en een koude methoden:

  • Voor de warme methode neem je een kwart theelepel saffraandraadjes (10-15 stuks) en doet deze in een goed afsluitbaar potje. Overgiet de saffraan met enkele eetlepels heet water, en zet het potje, afgesloten, minstens 15 minuten weg alvorens de infusie te gebruiken. Zet het potje bijvoorbeeld tijdens het koken bovenop een hete pan.
    Voor een nog intenser smaak, voeg je wat olie of alcohol aan de vloeistof toe, waarmee je ook de in vet oplosbare cartenoïden op lost. Dat gebeurt ook bij de bereiding van saffraanboter.
  • Voor de koude methode gebruik je ijs, liefst gecrushed ijs. De techniek ios dezelfde als de voorgaande, met dien verstande dat je de infusie niet verwarmt, maar bij kamertemeperatuur laat plaats vinden. Wanneer het ijs gesmolten is, na een minuut of tien, is de infusie bruikbaar.

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Saffraan is lichtgevoelig, en dient op een koele, droge plaats bewaard te worden, maar niet in de koelkast. Omdat saffraan snel oxideert, bewaar je het bovendien in en luchtdichte verpakking.

slotregel

Bronvermelding update maart 2020

 Liber de coquina | Justus-Liebig Universität Giessen  Looking for Saffron’s (Crocus sativus L.) Parents | Maria Grilli Caiola en Antonella Canini, Functional Plant Science and Biotechnology 4 (Special Issue 2), pp 1-14 2010 Global Science Books  Botany, Taxonomy and Cytology of Crocus sativus series | R.B. Saxena, Ayu, quarterly journal of research in Ayurveda . 2010 Jul-Sep; 31(3): pp 374–381 Doi: 10.4103/0974-8520.77153  The history of saffron | Cyrus saffron  Saffron Walden | Wikipedia (EN)  Putting saffron back into Saffron Walden | The Telegraph Nov 5, 2014  Morphological and molecular characterization of Italian, Iranian and Spanish saffron (Crocus Sativus L.) accessions | R. Torricelli,  Applied Ecology and Environmental Research 17(2):pp 875-1887 · Jan 2019  Regional trade: malt barley and saffron | John S. Lee, Cambridge and Its Economic Region, 1450-1560  Saffron | John C. Leffingwell, Aroma from carotenoids, Leffingwell &samp; associates  Petal and Stigma of Crocus sativus L. in the Treatment of Depression: A Pilot Double -blind Randomized Trial | Ashfin A. Basti e.a. Journal of medicinal plants, March 2008  Effect of Different Drying Methods on Saffron (Crocus Sativus L) Quality | Vida Maghsoodi e.a. Iranian Journal of chemistry and chemical engineering Vol 31 No 2 2012 pp 85-89  Freeze drying of saffron | Bahahir Acar e.a. Drying technology 29 pp 1622-1627 DOI 10,1080/07373937,2011,590263  Shelflife Determination of Saffron Stigma: Water Activity and Temperature Studies | M. Bolandi e.a. World applied sciences journal 5(2) pp 132-136 2008 ISSN 1818-4952 IDOSI Publications  Regional saffron cultivation and harvesting techniques in Spain, Greece and Italy | Onbekend  Seed germination of some Cropcus varieties of Western Anatolia | G. haspolat e.a. Anadolu Journaol of AARI 23 (2) 2013, pp 21 - 26
slotregel