Kanariemeloen
Suikermeloen (Cucumis melo)
KANARIEMELOEN
HONINGMELOEN VARIËTEITEN
KANARIEMELOEN | CUCUMIS MELO INODORUS

DE KANARIEMELOEN

De kanariemeloen (Cucumis melo inodorus) is een plant uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae), met (kanarie)gele vruchten.

De plant behoort tot de suikermeloenen (cucumis melo), en is een wintermeloen van 1,5 tot 3 kilogram. Een kanariemeloen kan langgerekt zijn, maar ook bijna rond. De lengte-breedte-verhouding loopt uiteen van 1:1,1 tot 1:1,9. Het vruchtvlees is wit tot bleekgroen, en de smaak wat minder zoet dan die van de honeydew, waarmee hij nauw verwant is. De schil is licht gerimpeld, en voelt aan alsof er een waslaag op zit.

Een nieuwe, in Mexico ontwikkelde variëteit van de kanariemeloen is de rondere Fonzu, met wat steviger vruchtvlees, en een smaak tussen honingmeloen en cantaloupe in.

AANKOOP EN GEBRUIK

Kanariemeloenen worden rijp of halfrijp verkocht.

VERKRIJGBAARHEID

Geen gegevens.

BEWAREN

De ideale bewaartemperatuur van een kanariemeloen is 15°.

Een eenmaal aangesneden meloen moet je in de koelkast bewaren, hoogstens drie dagen. Scherm een aangesneden meloen af door het snijvlak af te dekken met plastic folie. Wanneer je de meloen fijn snijdt, zal hij vrij snel vocht los laten; de smaak gaat snel achteruit.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

In Europa worden kanariemeloenen in Italië verbouwd. Het seizoen is van augustus tot september.

De kanariemeloen is een algemeen verkrijgbare meloensoort in grote delen van Azië, zoals Japan en Zuid Korea.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

De kanariemeloen ontleent zijn naam aan zijn kleur (kanariegeel), wordt om dezelfde reden ook amarillo-meloen genoemd.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Het vruchtvlees van een kanariemeloen bestaat voor 85% uit water, en bevat vitamine A, B1, B2, calcium en fosfor.

Omdat meloenen vaak op de grond groeien, geldt voor meloenen in het algemeen de aanbeveling ze voor gebruik grondig te wassen. Koop alleen gave exemplaren, of snijd beschadigingen royaal weg.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM
RAUW PRODUCT

63,7
kcal
(265 kJoule)
1,0
gram
eiwitten
16,1
gram
koolhydraten
1,4
gram
vezels
14,4
gram
waarvan suikers
0,2
gram
vet
0,1
gram
verzadigd
0,1
gram
meervoudig onverzadigd
58,4
mg
omega-3
46,0
mg
omega-6
VITAMINES
29,2
µg
vitamine A
(3,7% ADH)
0,1
mg
vitamine B1
(9,1% ADH)
0,7
mg
nicotinezuur
(4,4% ADH)
13,5
mg
pantotheenzuur
(225,0% ADH)
0,2
mg
vitamine B6
(14,3% ADH)
33,6
µg
foliumzuur (B9)
(16,8% ADH)
0,3
µg
vitamine B12
(12,0% ADH)
31,9
mg
vitamine C
(39,9% ADH)
5,1
µg
vitamine K
(6,8% ADH)
MINERALEN
10,6
mg
calcium
0,3
mg
ijzer
404,0
mg
kalium
17,7
mg
magnesium
31,9
mg
natrium
19,5
mg
fosfor
1,2
µg
selenium
0,2
mg
zink

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Canary melon | Wikipedia (EN/DU) Fonzy melon | Specialty produce Storage temperature of cucmis melo indorus | ISHS nternational Society for Horticultural Science Honeydew, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com Muskmelons| Department of Horticulture, Purdue University Cucumis melo | Plants for a future Cucumis melo | Interactive agricultural ecological atlas of Russia