Casaba
Suikermeloen (Cucumis melo)
CASABA
HONINGMELOEN VARIËTEITEN
CASABA | CUCUMIS MELO VAR INODORUS

CASABA

De casaba (Cucumis melo var inodorus) is een plant uit de komkommerfamilie met geel-groene vruchten die casaba's of casaba-meloenen genoemd worden.

Het is een ronde suikermeloen van het type vroegrijpende wintermeloen. De schil is dik. Het oppervlak is in de lengterichting gerimpeld, met groene tonen. De meloen komt niet van de plant zonder hem er af te snijden.

Het vruchtvlees is bleek crème en stevig. De casaba is minder aromatisch dan andere wintermeloenen zoals de piel de sapo, honeydew en kanariemeloen, maar even zoet.

De Crenshaw is een kruising van de casaba en de Perzische meloen.

GEBRUIK

De casaba die je koopt, zal niet (helemaal) rijp zijn, maar op kamertemperatuur narijpen. Dat duurt hooguit enkele dagen. Hij is rijp wanneer je de vrucht aan de bloesemzijde (dus niet de steelzijde) in kunt drukken.

In Turkije eet men de nog onvolgroeide meloen, die men 'kelek' noemt, als een komkommer, als de Armeense meloen, die alleen als groente en niet als fruit wordt gegeten. Hij is wel wat zoeter.

VERKRIJGBAARHEID

De casaba is gedurende de hele zomer en het begin van de winter verkrijgbaar.

BEWAREN

De ideale bewaartemperatuur van een casabe is 15°, maar ook bij kamertemperatuur blijft de meloen enkele weken goed, langer dan vergelijkbare meloenen.

Een eenmaal aangesneden meloen moet je in de koelkast bewaren, hoogstens drie dagen. Scherm een aangesneden meloen af door het snijvlak af te dekken met plastic folie. Wanneer je de meloen fijn snijdt, zal hij vrij snel vocht los laten; de smaak gaat snel achteruit.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De casaba is een van origine uit Klein-Azië afkomstige meloen, vernoemd naar de Turkse stad Kasaba.

Hij is laat in de 19e eeuw in de Verenigde Staten geïntroduceerd, waar hij op grote schaal wordt verbouwd in Californië en Arizona.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Een casaba bestaat voor ruim 90% uit water, en is rijk aan vitamine C en B6.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM
RAUW PRODUCT

28
kcal
(117,2 kJoule)
1,1
gram
eiwitten
6,6
gram
koolhydraten
0,9
gram
waarvan vezels
5,7
gram
waarvan suikers
0,1
gram
vet
22
mg
omega-3
17
mg
omega-6
VITAMINES
0,2
mg
nicotinezuur
(1,3% ADH)
0,1
mg
pantotheenzuur
(1,7% ADH)
0,2
mg
vitamine B6
(14,3% ADH)
8
µg
foliumzuur (B9)
(4% ADH)
7,6
mg
choline
 
21,8
mg
vitamine C
(27,3% ADH)
0,1
mg
vitamine E
(0,8% ADH)
2,5
µg
vitamine K
(3,3% ADH)
MINERALEN
11
mg
calcium
0,1
mg
koper
0,3
mg
ijzer
182
mg
kalium
11
mg
magnesium
9
mg
natrium
5
mg
fosfor
0,4
µg
selenium

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Casaba melon | Specialty produce Piel de sapo, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com