Rocoto
Chilipeper (Capsicum pubescens)
ROCOTO
 
ROCOTO | CAPSICUM PUBESCENS

ROCOTO (CAPSICUM PUBESCENS)

De Rocoto is er in het rood en in het geel (de canario) en  is appelvormig (manzono) of peervormig (péron). De rocoto is dé Inca-chili, 'geen eten zonder uchu', geen eten zonder hete pepers.

De Pubescens komen vooral voor in het noordwesten van Zuid-Amerika, van Chili tot Colombia en de hooglanden van Centraal-Amerika en Mexico. De teelt is er veelal kleinschalig, behoudens in Arequipa (Peru) en Patzcuaro (Mexico).

In Cuzco, de hoofdstad van het vroegere Inca-rijk huldigen ze dat standpunt nog altijd. Rocoto's zijn er altijd en overal, bij iedere maaltijd.  Bijvoorbeeld in de vorm van uchukata, een saus gemaakt met rocoto's of huacatay, gevulde rocoto's. Het woord rocoto heeft in Cuzco overigens een heel brede betekenis, er worden naast rocoto's  álle (rode) pepers onder gevat.

De rocoto is een tropische, meerjarige plant, die zich niet laat kruisen met andere chili's. Met zaden die, uitzonderlijk voor een chilipeper, bruin-zwart zijn. Canario's gedijen goed in de koelere tropische hooglanden, en verdragen zelfs lichte vorst, mits ze gemiddeld 12 uur zonlicht hebben.

In Centraal Amerika heeft de rocoto verscheidene benamingen, waarvan chile caballo de gebruikelijkste is, naast namen als chamburato, garrapato, cuadre-caldo en mantana.  De scherpte van een rocoto is 30.000 - 50.000 SHU

VERTALING ROCOTO

engels
rocoto pepper
frans
piment rocoto
italiaans
 
spaans
chile caballo, rocoto
 

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

SAMENSTELLING PER 100 GRAM
RAUW PRODUCT

40
kcal
( 167,4 kJoule)
1,9
gram
eiwitten
8,8
gram
koolhydraten
5,3
gram
waarvan suikers
0,4
gram
vet
0,2
gram
meervoudig onverzadigd
-
gram
transvet
11
mg
omega-3
228
mg
omega-6
VITAMINES
285,6
µg
vitamine A
0,1
mg
vitamine B1
0,1
mg
vitamine B2
1,2
mg
vitamine B3
½
mg
vitamine B6
23
µg
vitamine B9
144
mg
vitamine C
0,7
mg
vitamine E
14
µg
vitamine K
MINERALEN
14
mg
calcium
0,1
mg
koper
1
mg
ijzer
322
mg
kalium
23
mg
magnesium
0,2
mg
mangaan
9
mg
natrium
43
mg
fosfor
0,2
µg
selenium
0,3
mg
zink
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Scoville rating (SHU) | Pepperheads for life Peppers: vegetables and capsicums | P. Bosland e.a. 2000 CAB International, Oxon, UK ISBN 0-85299-335-4 Rocoto, the hot pepper | Cuzco eats, food and culture of the Andes Rocoto | The domesticated capsicums, Dr J. Andrews, 1925 Austin, University of Texas Press, ISBN 0-292-70467-4