Habanero red savina
Chilipeper (Capsicum chinense)
RED SAVINA
HABANERO SOORTEN
HABANERO RED SAVINA | CAPSICUM CHINENSE
RED SAVINA -PRODUCTEN

RED SAVINA (CAPSICUM CHINENSE)

De Red Savina is een cultivar van de Habanero chinense, die In Californië is geteeld om een grotere, maar vooral hetere peper te krijgen.

De Red Savina heeft weliswaar een topscore van 577.000 op de Scoville schaal, maar haalt in de praktijk 'slechts' 450.000 Scoville Heat Units (SHU). Ter vergelijking de Habanero zal gemiddeld 200.000 SHU halen. De Red savina was de scherpste peper van 1994 tot 2006. In februari 2007 werd de Red Savina chili 'ingehaald' door de Naga Jolokia of Buth Jolokia.

De Red Savina wordt beschermd door de Amerikaanse Plant Variety Protection Act (PVP # 9200255).

VERKRIJGBAARHEID

Dit is zo'n peper die door liefhebbers van scherpte wordt gewaardeerd, maar culinair is de peper van generlei betekenis. Er zijn tal van postjes met sausjes en pasta's te koop waarin de Red savina is verwerkt. Maar zijn bijdrage aan de inhoud van die potjes is vooral scherpte.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De Redc savina is in de Verenigde Staten ontdekt in een partij Habanero's. Het is een toevaltreffer, een ybride tussen andere pepers, die er uit stak door zijn helder-rode kleur, en al spoedig na zijn ontdekking getest is op zijn scherpte. De rest is geschiedenis.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

SAMENSTELLING PER 100 GRAM
RAUW PRODUCT

40
kcal
( 167,4 kJoule)
1,9
gram
eiwitten
8,8
gram
koolhydraten
5,3
gram
waarvan suikers
0,4
gram
vet
0,2
gram
meervoudig onverzadigd
11
mg
omega-3
228
mg
omega-6
VITAMINES
285,6
µg
vitamine A
0,1
mg
vitamine B1
0,1
mg
vitamine B2
1,2
mg
vitamine B3
½
mg
vitamine B6
23
µg
vitamine B9
144
mg
vitamine C
0,7
mg
vitamine E
14
µg
vitamine K
MINERALEN
14
mg
calcium
0,1
mg
koper
1
mg
ijzer
322
mg
kalium
23
mg
magnesium
0,2
mg
mangaan
9
mg
natrium
43
mg
fosfor
0,2
µg
selenium
0,3
mg
zink
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Scoville rating (SHU) | Pepperheads for life Peppers: vegetables and capsicums | P. Bosland e.a. 2000 CAB International, Oxon, UK ISBN 0-85299-335-4 Plant database | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden Nutritionfacts Hot red chili, raw | Nutritiondata.self.com Red savina (Capsicum chinense) | Wikipedia (EN) Morphological Characteristics in a Capsicum Chinense collection | Hortscience Capsicum Chinense Habanero | Wikigardener Red savina habanero | Pepperscale