Habanero
Chilipeper (Capsicum chinense)
HABANERO
HABANERO SOORTEN
HABANERO'S | CAPSICUM CHINENSE
HABANERO'S | CAPSICUM CHINENSE

HABANERO (CAPSICUM CHINENSE)

De Habanero is een intens hete chili, van 100.000-350.000 op de Scoville schaal. Onrijpe habaneros zijn groen, en ze kleuren oranje en rood, maar zijn er ook in wit, bruin en roze.

Een rijpe habanero chili is 2-6 centimeter lang. De productie van de habanero concentreert zich op het Mexicaanse schiereiland Yucatan. In de Yucatan-keuken draait alles om de habanero, om zijn hitte en zijn fruitige, citrusachtige smaak.

Varianten op de habanero zijn: de Rode Savina, lange tijd beschouwd als de scherpste peper ter wereld met een SHU van 577.000, de Naga Jolokia (Buth Jolokia) met een SHU van 1.001.304 Scoville, de Trinidad Scorpion Butch Taylor uit Australie met een SHU van 1.500.000 eenheden, en de mild ogende, maar Habanero-scherpe Habanero chocolate, ook wel bruine of zwarte habanero genoemd.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De oorsprong is het Amazonegebied, hoewel de vrucht naar de hoofdstad van Cuba is vernoemd. Een intacte vrucht van een kleine gedomesticeerde habanero werd gevonden in Pre-keramische lagen in Guitarrero Cave in de Peruaanse hooglanden, gedateerd op 6500 voor Christus. Nadat de Spanjaarden haar ontdekt hadden, verspreidde de peper zich over de hele wereld, onder meer naar China, waar hij in de 18e eeuw 'herontdekt' werd en door de Nederlandse botacinus Joseph van Jacquin de naam Capsicum chinense kreeg toebedeeld. Het teeltgebied van de Capsicum chinense strekt zich uit over centraal Zuid-Amerika, het Caraïbisch gebied en Centraal-Amerika, Jamaica en West-Indië (onder meer Suriname).

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

SAMENSTELLING PER 100 GRAM
RAUW PRODUCT

40
kcal
( 167,4 kJoule)
1,9
gram
eiwitten
8,8
gram
koolhydraten
5,3
gram
waarvan suikers
0,4
gram
vet
0,2
gram
meervoudig onverzadigd
11
mg
omega-3
228
mg
omega-6
VITAMINES
285,6
µg
vitamine A
0,1
mg
vitamine B1
0,1
mg
vitamine B2
1,2
mg
vitamine B3
½
mg
vitamine B6
23
µg
vitamine B9
144
mg
vitamine C
0,7
mg
vitamine E
14
µg
vitamine K
MINERALEN
14
mg
calcium
0,1
mg
koper
1
mg
ijzer
322
mg
kalium
23
mg
magnesium
0,2
mg
mangaan
9
mg
natrium
43
mg
fosfor
0,2
µg
selenium
0,3
mg
zink
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Scoville rating (SHU) | Pepperheads for life Peppers: vegetables and capsicums | P. Bosland e.a. 2000 CAB International, Oxon, UK ISBN 0-85299-335-4 Plant database | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden Nutritionfacts Hot red chili, raw | Nutritiondata.self.com Capsicum Chinense | Wikipedia (EN/NL) habanero | Wikipedia (EN) Morphological Characteristics in a Capsicum Chinense collection | Hortscience Capsicum Chinense Habanero | Wikigardener