Ají charapa
Chilipeper (Capsicum chinense)
AJI CHARAPA
DE AJI'S OP DEZE SITE
AJI CHARAPA | CAPSICUM CHINENSE
AJI CHARAPA | CAPSICUM CHINENSE
AJI CEREZA EN PIMIENTO DE CHEIRO

AJI CHARAPA (CAPSICUM CHINENSE)

De ají charapa, ook ají charapita genoemd, is een wilde variëteit, die wordt aangetroffen in de noordelijke Peruviaanse jungle, in de buurt van Iquitos.

Het pepertje groeit rechtstandig, en is zo'n 5-8 mm in doorsnede en heeft een zeer dunne huid. Meestal is de kleur van de rijpe peper geel, hoewel ook rood voor komt. De smaak wordt vergeleken met die van een habanero, de bite is stevig. De ají charapa is nogal heet, met een scherpte van 100.000 Scoville eenheden, en wordt gebruikt om gerechten pit te geven.

Een soortgelijk vuurballetje is de vuurrode Ají cereza (kers-chili), die iets groter is en ofschoon een capsicum annuum-soort ook behoorlijk scherp, en de Pimento de cheiro (eveneens een Chinense).

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De Ají charapa groeit van origine in het noorden van Peru. Wordt wel de Wilde Peruviaanse chili genoemd, mede omdat hij niet commercieel verbouwd wordt. Hij wordt uit het wild geplukt of in de tuin bij het huis verbouwd.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

SAMENSTELLING PER 100 GRAM
RAUW PRODUCT

40
kcal
( 167,4 kJoule)
1,9
gram
eiwitten
8,8
gram
koolhydraten
5,3
gram
waarvan suikers
0,4
gram
vet
0,2
gram
meervoudig onverzadigd
-
gram
transvet
11
mg
omega-3
228
mg
omega-6
VITAMINES
285,6
µg
vitamine A
0,1
mg
vitamine B1
0,1
mg
vitamine B2
1,2
mg
vitamine B3
½
mg
vitamine B6
23
µg
vitamine B9
144
mg
vitamine C
0,7
mg
vitamine E
14
µg
vitamine K
MINERALEN
14
mg
calcium
0,1
mg
koper
1
mg
ijzer
322
mg
kalium
23
mg
magnesium
0,2
mg
mangaan
9
mg
natrium
43
mg
fosfor
0,2
µg
selenium
0,3
mg
zink
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Scoville rating (SHU) | Pepperheads for life Peppers: vegetables and capsicums | P. Bosland e.a. 2000 CAB International, Oxon, UK ISBN 0-85299-335-4 Peppers: vegetables and capsicums | P. Bosland e.a. 2000 CAB International, Oxon, UK ISBN 0-85299-335-4 Plant database | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden Morphological Characteristics in a Capsicum Chinense collection | Hortscience Introducing Peruvian aji's | The chili peper institue