Ají norteño
Chilipeper (Capsicum baccatum)
Ají norteño
DE AJI'S OP DEZE SITE
AJI NORTEÑO | CAPSICUM BACCATUM VAR PENDULUM
AJI AMARILLO | CAPSICUM BACCATUM

Ají norteño (CAPSICUM BACCATUM)

Het is de belangrijkste chili van het noorden van Peru. Letterlijk vertaald betekent Ají norteño, de aji van het noorden. Hij wordt vooral in de valleien van Vir en Lambayeque verbouwd.

De plant wordt al gauw 100-120 cm hoog en heeft pepers die 10-12 cm lang kunnen worden. Het vruchtvlees is dun en heeft een fruitige smaak, die goed combineert met vis.

Een volgroeide norteño zal geel, oranje of rood van kleur zijn.

RECEPTEN

In de Peruaanse keuken worden Norteño's gebruikt in salades, ceviches en in visgerechten .

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

SAMENSTELLING PER 100 GRAM
RAUW PRODUCT

40
kcal
( 167,4 kJoule)
1,9
gram
eiwitten
8,8
gram
koolhydraten
5,3
gram
waarvan suikers
0,4
gram
vet
0,2
gram
meervoudig onverzadigd
-
gram
transvet
11
mg
omega-3
228
mg
omega-6
VITAMINES
285,6
µg
vitamine A
0,1
mg
vitamine B1
0,1
mg
vitamine B2
1,2
mg
vitamine B3
½
mg
vitamine B6
23
µg
vitamine B9
144
mg
vitamine C
0,7
mg
vitamine E
14
µg
vitamine K
MINERALEN
14
mg
calcium
0,1
mg
koper
1
mg
ijzer
322
mg
kalium
23
mg
magnesium
0,2
mg
mangaan
9
mg
natrium
43
mg
fosfor
0,2
µg
selenium
0,3
mg
zink
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Scoville rating (SHU) | Pepperheads for life Peppers: vegetables and capsicums | P. Bosland e.a. 2000 CAB International, Oxon, UK ISBN 0-85299-335-4 Plant database | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden Nutritionfacts aji pepper | Nutritiondata.self.com Ají norteño | The chileman Perivian chiles | The chili pepper institute