Ají limon
Chilipeper (Capsicum baccatum)
AJI LIMON
DE AJI'S OP DEZE SITE
AJI LIMON | CAPSICUM BACCATUM HOT LEMON

AJI LIMON (CAPSICUM BACCATUM)

De aji limon (Capsicum baccatum hot lemon) of 'lemon drop' is een hete Peruaanse chili, ook bekend als de hete citroen, vanwege zijn citrus-aroma. In Peru wordt hij 'kellu uchu' genoemd, 'uchu' het woord voor chili in het Quechuan, de taal van de Inca's.

De aji limon is een plant die rechtop groeit en sterk vertakt is. Het is één van de weinige pepersoorten die ook meerjarig zijn. Één enkele plant kan in de herfst 100 pepers leveren. De pepers, die 5-10 cm groot zijn, hebben de kleur en de rimpeligheid van een citroen. Het vruchtvlees is dun, en de peper bevat weinig zaad. Hij heeft een scherpte van 15.000 - 30.000 SHU.

RECEPTEN

In de Peruaanse keuken wordt Ají Limon vooral gebruikt in sauzen (salsa's), zoals de Tiradito en bij zeevruchten. Daarnaast zie je hem toenemend in marmelades en coctails.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

SAMENSTELLING PER 100 GRAM
RAUW PRODUCT

40
kcal
( 167,4 kJoule)
1,9
gram
eiwitten
8,8
gram
koolhydraten
5,3
gram
waarvan suikers
0,4
gram
vet
0,2
gram
meervoudig onverzadigd
-
gram
transvet
11
mg
omega-3
228
mg
omega-6
VITAMINES
285,6
µg
vitamine A
0,1
mg
vitamine B1
0,1
mg
vitamine B2
1,2
mg
vitamine B3
½
mg
vitamine B6
23
µg
vitamine B9
144
mg
vitamine C
0,7
mg
vitamine E
14
µg
vitamine K
MINERALEN
14
mg
calcium
0,1
mg
koper
1
mg
ijzer
322
mg
kalium
23
mg
magnesium
0,2
mg
mangaan
9
mg
natrium
43
mg
fosfor
0,2
µg
selenium
0,3
mg
zink
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Scoville rating (SHU) | Pepperheads for life Peppers: vegetables and capsicums | P. Bosland e.a. 2000 CAB International, Oxon, UK ISBN 0-85299-335-4 Plant database | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden Nutritionfacts aji pepper | Nutritiondata.self.com Lemon drop (Pflanze) | Wikipedia (D) Perivian chiles | The chili pepper institute