Ají amarillo
Chilipeper (Capsicum baccatum)
AJI AMARILLO
DE AJI'S OP DEZE SITE
AJI AMARILLO | CAPSICUM BACCATUM VAR PENDULUM
AJI AMARILLO | CAPSICUM BACCATUM

AJI AMARILLO (CAPSICUM BACCATUM)

De ají amarillo (Capsicum baccatum var pendulum ) is de meest voorkomende chili in Peru; om die reden wordt hij ook wel de ají verde genoemd of ají escabeche.

De Ají Amarillo is rond 2500 jaar voor Christus in Peru gedomesticeerd, en is de belangrijkste Peruaanse chili, onbder meer als hoofdingrediënt van salsa verde. De pepers zijn 10-15 cm lang. Het vruchtvlees is dun en heeft een fruitige smaak. Hij groeit in heel Peru en is daardoor het hele jaar vers verkrijgbaar.

Een volgroeide, rijpe amarillo is diep-oranje van kleur, niet geel zoals de naam -amarillo is Spaans voor 'geel'- veronderstelt. Hij heeft een scherpte van 30-50.000 SHU. In gedroogde vorm wordt de amarillo 'cusqueno' genoemd.

RECEPTEN

In de Peruaanse keuken worden Amarillos gebruikt met wortelgewassen, in ceviches, in visgerechten en in de klassieke Peruaanse gerechten zoals Causa Rellena, Papas a la Huancaina, Ají de Gallina en Causa Limeña.

Voor een optimale smaak wordt de peper in een koekenpan geroosterd op middelhoog vuur. Na enkele paar minuten komt de onmiskenbare geur van de amarillo vrij. Na het roosteren kunnen de pepers gehydrateerd worden door ze hoogstens 20 minuten in heet water te leggen, niet langer, dan zullen ze bitter worden.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

SAMENSTELLING PER 100 GRAM
RAUW PRODUCT

40
kcal
( 167,4 kJoule)
1,9
gram
eiwitten
8,8
gram
koolhydraten
5,3
gram
waarvan suikers
0,4
gram
vet
0,2
gram
meervoudig onverzadigd
-
gram
transvet
11
mg
omega-3
228
mg
omega-6
VITAMINES
285,6
µg
vitamine A
0,1
mg
vitamine B1
0,1
mg
vitamine B2
1,2
mg
vitamine B3
½
mg
vitamine B6
23
µg
vitamine B9
144
mg
vitamine C
0,7
mg
vitamine E
14
µg
vitamine K
MINERALEN
14
mg
calcium
0,1
mg
koper
1
mg
ijzer
322
mg
kalium
23
mg
magnesium
0,2
mg
mangaan
9
mg
natrium
43
mg
fosfor
0,2
µg
selenium
0,3
mg
zink
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Scoville rating (SHU) | Pepperheads for life Peppers: vegetables and capsicums | P. Bosland e.a. 2000 CAB International, Oxon, UK ISBN 0-85299-335-4 Plant database | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden Nutritionfacts ají pepper | Nutritiondata.self.com Ají amarillo | Spices inc Perivian chiles | The chili pepper institute