Banaanpeper
Chilipeper (Capsicum annuum)
BANAANPEPER
 
BANAANPEPER | CAPSICUM ANNUUM
BOVEN: HONGAARSE WAX ONDER: CASCABELLA

BANAANPEPER

De banaanpeper of gele wax is een milde chili van het type Hongaarse wax, een gemiddeld hetere cultivar. Banaanpepers hebben een scherpte van 0-500 Scoville eenheden (SHU), en zijn daarmee nauwelijks scherper dan een paprika. Het maakt deze chili bij uitstek geschikt om te vullen en/of te grillen.

Een volgroeide vrucht zal ongeveer 5-8 cm lang zijn en een licht gebogen vorm hebben, als van een banaan. Peperoncinis worden ten onrechte aangeduid als banaanpepers. In vergelijking met de Hongaarse wax is de banaanpeper, niet alleen minder scherp, ook zoeter.

Banaanpeper wordt als pickles verkocht in de vorm van schijfjes van enkele millimeters dik, die worden gebruikt iop pizza's, in sandwiches en in Griekse salades. In Italië zijn deze pepers populair in gevulde vorm met met ham, kaas of worst.

Tot de wax-chili's behoort naast beide genoemde langwerpige chili's (Hongaarse wax en banaanpeper) ook de compacter cascabella, die ook simpelweg gele wax wordt genoemd. Deze chili is circa 5 cm lang, en minder dan 2 cm breed.

VERTALING BANANENPEPER

engels
banana pepper
frans
 
italiaans
 
spaans
chiles güeros
 

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

SAMENSTELLING PER 100 GRAM
RAUW PRODUCT

40
kcal
( 167,4 kJoule)
1,9
gram
eiwitten
8,8
gram
koolhydraten
5,3
gram
waarvan suikers
0,4
gram
vet
0,2
gram
meervoudig onverzadigd
-
gram
transvet
11
mg
omega-3
228
mg
omega-6
VITAMINES
285,6
µg
vitamine A
0,1
mg
vitamine B1
0,1
mg
vitamine B2
1,2
mg
vitamine B3
½
mg
vitamine B6
23
µg
vitamine B9
144
mg
vitamine C
0,7
mg
vitamine E
14
µg
vitamine K
MINERALEN
14
mg
calcium
0,1
mg
koper
1
mg
ijzer
322
mg
kalium
23
mg
magnesium
0,2
mg
mangaan
9
mg
natrium
43
mg
fosfor
0,2
µg
selenium
0,3
mg
zink
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Nutritionfacts Hot red chili, raw | Nutritiondata.self.com Chillipepper (Capsicum) | Wikipedia (EN/NL) Scoville rating (SHU) | Pepperheads for life Peppers: vegetables and capsicums | P. Bosland e.a. 2000 CAB International, Oxon, UK ISBN 0-85299-335-4 Plant database | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden