top
Navet du Pardailhan
groenten (Brassica rapa)
NAVET DU PARDAILHAN
BRASSICA RAPA OVERZICHT
NAVET DU PARDAILHAN - Brassica rapa

NAVET DU PARDAILHAN

De Navet du Pardailhan is een zwarte knolraap (Brassica rapa subsp rapifera) van het Caluire ras, die uitsluitend in de Franse regio Languedoc-Roussillon verbouwd wordt. De structuur is zacht, en de smaak is mild, een beetje zoet en nootachtig (hazelnoot/pijnpit), wat hem geschikt maakt voor alle bereidingen, ook om rauw gegeten te worden. Zijn eigenschappen dankt hij aan de samenstelling van de bodem, die uit klei en kalksteen bestaat, en het klimaat.

De eerste raap wordt in de veelal regenachtige maand augustus ingezaaid. De oogst strekt zich uit tot diep in de winter, februari. De leerachtige schil beschermt de raap tegen de koude. Het vlees van de raap is wit met rode tinten, de schil zwart.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

De Navet du Pardailhan is een regionaal product dat niet of nauwelijks buiten de regio verkrijgbaar is, tenzij en gros. De ingeblikte versie bestaat niet meer, nadat de bedenker ervan Louis Tronc de productie om gezondheidsrededen moest staken.

De charcuterie (La maïson de) Cabrol uit La Salvetat zou de traditie nieuw leven in geblazen hebben met de bereiding van een vergelijkbare raapschotel. Echter van horen zeggen, op hun site is daar niets van te vinden.

De bereiding

De navet is geschikt voor alle bereidingen, zelfs kan heel goed rauw gegeten worden. Voor de bereiding worden ze in de lengterichting van de vezel gesneden.

BEREIDINGSTIJDEN (KOOKTIJDEN)

koken
7-9 minuten
roerbakken
3-5 minuten
stomen
ca 10 minuten
smoren
ca 10 minuten
 

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Bewaar knolraap zeker enkele weken in de groentenla of open plastic zak in de koelkast.

Oorsprong en verspreiding

De navet du Pardailhan wordt verbouwd in de gemeente Pardailhan, tussen Saint Chinian en Saint Pons de Thommières op de vlakte van Pardailhan op 40 kilometer van de kust, in het departement Herault. De teelt van rapen in deze regio dateert uit de Middeleeuwen, toen -blijkens charters uit die tijd - rapen zelfs ruil- en betaalmiddel waren. De laatste Heer van Pardailhan, Thomas Treil Pardailhan was hofmeester van Lodewijk XVI en zou de raap aan het hof opgediend hebben. De raap genoot hoe dan ook grote belangstelling onder de notabelen. Echt beroemd werd de raap pas toen deze door een handelaar uit Saint Chinion met behulp van de modernste technieken in blik werd aangeboden. Dat was in 1885. Het etiket staat boordevol met de prijzen die hij ingeblikt op internationale tentoonstellingen verwierf.

Aan het begin van de twintigste eeuw bedroeg de jaarproductie van de Pardailhan-raap circa 500 ton, na de Tweede wereldoorlog liep de productie snel terug en werd hij geleidelijk aan vooral voor eigen gebruik verbouwd. Daarbij is het authentieke zaad geheel verloren gegaan.

ARK OF TASTE

De navet du Pardailhan maakt sinds de jaren 90 van de vorige eeuw een revival door. Het is de enige/ één van de weinige knolrapen die in de Ark of Taste voorkomen, waar hij in 2003 in is opgenomen nadat een groep boeren in de gemeente tien jaar eerder had besloten de productie te hervatten, en daartoe een vereniging "Lou Nap dal Pardailha" oprichtten.

Omdat de oorspronkelijke raap moeilijk oogstbaar was, is een nieuwe variëteit ontwikkeld op basis van de Long noir de Caluire, die wel net als de oorspronkelijke raap met de hand geoogst wordt. De raap heeft het label "AOC"(appellation d'origine controlée) gekregen.

Taalkundige aspecten, etymologie

De naam Pardailhan is een verwijzing naar de vlakte van Pardailhan waar de raap exclusief verbouwd wordt.

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Zoals iedere raap bestaat deze navet vooral uit water, en is daardoor calorie-arm. Daarbij bevat ze vezels, vitamine B en C, en mineralen als ijzer, zink en koper.

Samenstelling per 100 gram rauw product

28
kcal
( 117,2 kJoule)
0,9
gram
eiwitten
6,4
gram
koolhydraten
1,8
gram
vezels
3,8
gram
waarvan suikers
0,1
gram
vet
0,1
gram
meervoudig onverzadigd
Vitaminen
0,4
mg
nicotinezuur
(3% ADH)
0,2
mg
pantotheenzuur
(3% ADH)
0,1
mg
vitamine B6
(7% ADH)
15
µg
foliumzuur (B9)
(8% ADH)
21
mg
vitamine C
(26% ADH)
0,1
µg
vitamine K
(0% ADH)
mineralen
30
mg
calcium
0,1
mg
koper
0,3
mg
ijzer
191
mg
kalium
11
mg
magnesium
0,1
mg
mangaan
67
mg
natrium
27
mg
fosfor
0,7
µg
selenium
0,3
mg
zink
 

Bronvermelding update maart 2020

Navet | Wikipedia (FR) Navet du Pardailhan | Saint-Pons-de-Thomières et le Pays Saint-Ponais Navet du Pardailhan | Saveur passion Produits regionaux: navet du Pardailhan | Escapades Lanquedoc-Rousillon Produits regionaux | Charcutterie Cabrol La Salvetat Nutritionfacts Turnip | Nutritiondata.self.com