top
Mosterdkool
Groente (Juncea)
Mosterdkool
 
MOSTERDKOOL (GAI CHOI) | BRASSICA JUNCEA

MOSTERDKOOL (GAI CHOY)

Mosterdkool is een koolvormende variëteit van Oosterse mosterd (Brassica juncea), in de 7e eeuw in het zuiden van China ontwikkeld als bladgroente.

Naast de koolvorm is er de bladvorm, zoals de sher-li-hon-variëteit, met dezelfde gekrulde bladvorm als de koolvorm, maar minder sterk generfd. Hij wordt wel als baby gai choy aangeduid, maar is dat niet altijd, het is vaak een andere variëteit dan de koolvorm. Het blad van deze soorten is zoet en mals en minder bitter dan die van de bladkolen uit de Acephala-groep van de Brassica oleraceae, zoals de cavolo nero en de boerenkool.

Hoe groter de bladeren, hoe scherper de kool zal smaken, vanzelfsprekend zou je zeggen, het heet niet voor niets mosterdkool. Kleinere bladeren kunnen rauw gegeten worden, of slechts licht geroerbakt, grotere bladeren moeten kort gekookt worden om goed verteerd te kunnen worden.

De grootste variatie treffen we aan in China, waar sinds de 7e eeuw variëteiten worden verbouwd om het blad, gai choy. Gai choy is te koop als kool en als bladgroente. In Japan wordt een fijnbladige variëteit (Brassica juncea var. japonica) geteeld die net als de Brassica rapa nipposinica mizuna wordt genoemd.

Culinair gebruik en bereiding

De bladeren worden veel gebruikt in de Aziatische (onder andere in de Chinese, Indische en Japanse keuken) en de Afrikaanse keukens. De bladeren kunnen uitstekend geroerbakt worden.

Van de zaden wordt (bruine) mosterd en mosterdolie gemaakt. De laatste wordt vooral in de Bengaalse en Indische keuken gebruikt. Het mosterdzaad wordt in tal van keukens wordt gebruikt als specerij.

Oorsprong en verspreiding

Brassica juncea groeit al duizenden jaren in het wild in Centraal-Azië en verder in Mongolië, India en China. Siberië Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Zuid-Europa en heeft zich verder verspreid door langdurige teelt. De belangrijkste producenten van mosterdkool zijn India, China, Japan, Noord-Amerika en Canada.

Taalkundige aspecten, etymologie

VERTALING SAREPTAMOSTERD

engels
mustard green, indian mustard
frans
moutarde brune
italiaans
senape indiana
spaans
mostaza castaña
duits
rutenkohl
indonesisch
 
japans
takana
vietnamees
 
chinees
jia cai 水菜
kantonees
chai coi
 

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Het blad is rijk aan vitaminen A, C, en K, foliumzuur en vezels, en bevat naast veel (andere) vitaminen ook veel mineralen, zoals kalium.

Samenstelling per 100 gram rauw product

26
kcal
(110 kJoule)
2,7
gram
eiwitten
4,9
gram
koolhydraten
3,3
gram
vezels
1,6
gram
waarvan suikers
0,2
gram
vet
0,1
gram
enkelvoudig onverzadigd
Vitaminen
3465
µg
vitamine A
(433,1% ADH)
0,1
mg
vitamine B1
(9,1% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(7,1% ADH)
0,8
mg
nicotinezuur
(5,0% ADH)
0,2
mg
pantotheenzuur
(3,3% ADH)
0,2
mg
vitamine B6
(14,3% ADH)
187,0
µg
foliumzuur (B9)
(93,5% ADH)
70,0
mg
vitamine C
(87,5% ADH)
2,0
mg
vitamine E
(16,7% ADH)
497,0
µg
vitamine K
(662,7% ADH)
mineralen
103,0
mg
calcium
0,1
mg
koper
1,5
mg
ijzer
354,0
mg
kalium
32,0
mg
magnesium
½
mg
mangaan
25,0
mg
natrium
43,0
mg
fosfor
0,9
µg
selenium
0,2
mg
zink

Bronvermelding update maart 2020

Plant database | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden Brassica juncea | Wikipedia (EN/NL) Mustard green, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com Brassica juncea | Seedaholic.com