Meiraap
Groente (Brassicaceae)
MEIRAAP
MEIRAAP-RECEPTEN
MEIRAAP - Brassica rapa majalis

MEIRAAP

Meiraap is de vroege oogst van de knolraap (Brassica rapa ssp rapa). De bekendste is de roodkop-meiraap, een witte raap met wit vruchtvlees en een roze-rood gekleurde kop.

Hoewel knolraap en meiraap als synoniemen worden gebruikt, is een knolraap niet altijd een meiraap. Het omgekeerde is wel het geval. De meiraap is een platrond, wit-roze voorjaars-raapje. Meiraapjes smaken licht zoet, en combineren uitstekend met ook zoete voorjaarsgroenten als doperwten, peultjes en courgette.

De knol wordt gevormd in het bovenste deel van de wortel, is daarmee noch een 100% wortelknol, zoals de wortel, noch een stengelknol, zoals de radijs. Aan de knol zit altijd een (dun) stuk penwortel.

De meiraap wordt in het voorjaar (maart) in de volle grond gezaaid. Er zijn soorten die minder gevoelig zijn voor doorschieten, het vormen van een bloeistengel, en daarom vroeger gezaaid kunnen worden, zoals de Milanese roodkop (rouge plat hâtif) en de (goudgele) Goldana. De Italiaanse roodkop, die met de rode kop, schiet in ons land makkelijk door en is daardoor niet geschikt voor vroege teelt, en wordt pas eind maart gezaaid.

Een late oogster is de Blanc globe à collet violet, de meeste andere soorten zijn er in een vroege versie (hâtif) en een late versie (tardif) die tot november, uiterlijk december (eerste vorst) geoogst kan worden.

AANKOOP EN VERKRIJGBAARHEID

Het liefst koop je de raap zo van het veld, met het loof er nog aan. In de regel is het loof al verwijderd voor de rapen (of raapjes) de winkel bereiken.

Wanneer meiraapjes later dan gebruikleijk gezaaid worden om in het najaar geoogst te kunnen worden, spreken we niet meer van mei- maar van herfstraapjes, een benaming die zelden gebruikt wordt overigens.

BEWAREN

Bewaar meiraapjes zeker enkele weken in de groentenla of open plastic in de koelkast.

DE BEREIDING

Meiraapjes zijn geschikt voor alle bereidingen, zelfs au gratin. In het Italiaanse Friuli worden raapjes al eeuwen naar Romeinse traditie in het zuur gezet, om ze te kunnen bewaren en de scherpte terug te dringen. Ze worden gezuurd in een mengsel van wijnazijn en druivenmost. Het wordt brovada genoemd.

BEREIDINGSTIJDEN (KOOKTIJDEN)

koken
7-9 minuten
roerbakken
3-5 minuten
stomen
ca 10 minuten
smoren
ca 10 minuten
 

OORSPRONG EN VERSPREIDING

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

De naam meiraap is voorbehouden aan de voorjaarsoogst van de wit-roze knolraapjes.

VERTALING MEIRAAP

engels
turnip
frans
navet
italiaans
 
spaans
nabo hortelano
duits
mairüben
hindi (india)
 
indonesisch
 
japans
kabu
vietnamees
 
chinees
qiu gen 球根
kantonees
kau gan
 

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Knolraapjes zijn rijk aan vitamine C, de blaadjes zijn vitaminerijk, A, C en K, en bevatten veel calcium en foliumzuur. Ze bevatten ook luteïne.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

28
kcal
( 117,2 kJoule)
0,9
gram
eiwitten
6,4
gram
koolhydraten
1,8
gram
vezels
3,8
gram
waarvan suikers
0,1
gram
vet
0,1
gram
meervoudig onverzadigd
VITAMINES
0,4
mg
nicotinezuur
(3% ADH)
0,2
mg
pantotheenzuur
(3% ADH)
0,1
mg
vitamine B6
(7% ADH)
15
µg
foliumzuur (B9)
(8% ADH)
21
mg
vitamine C
(26% ADH)
0,1
µg
vitamine K
(0% ADH)
MINERALEN
30
mg
calcium
0,1
mg
koper
0,3
mg
ijzer
191
mg
kalium
11
mg
magnesium
0,1
mg
mangaan
67
mg
natrium
27
mg
fosfor
0,7
µg
selenium
0,3
mg
zink
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Navet | Wikipedia (FR) Nutritionfacts Turnip | Nutritiondata.self.com Turnip | Wikipedia (EN)