top
Mashua (knollen)
Tropaeolum tuberosum
Mashua
Mashua-producten op deze site
Mashua - Tropaeolum tuberosum
 

Mashua

Knolkapucien

De mashua (ook wel isaño, cubio of añu) is een meerjarige klimplant uit de orde van de Brassicales waartoe alle koolachtigen horen. Hij behoort tot het Tropeaolum-geslacht, net als de West-Indische kers.

De mashua-knol is één van de befaamde Andes-knollen, knoldragende gewassen die hun oorsprong hebben in de Altiplano andino, de hoogvlakte van de Andes, die naast de aardappel behoren tot het dagelijks voedsel van de honderden volkeren in dit gebied.

Er zijn veel variëteiten, waarbij de kleur van de knollen varieert van bleekgeel via oranje-rood tot diep purper. De knollen zijn afgerond cylindrisch of puntig, en kunnen vrij groot worden, tot wel 13 cm lang. Voo een goed overzicht verwijzen we naar de publicatie van het Centro internacional de la papa 8)

De knollen groeien aan stolonen. Dit zijn uitlopers, dus eigenlijk stengels, die verschillende planten - in dit geval ondergronds - verbinden. De knollen zijn turbinevormig of obconisch knollen met duidelijke knopen. De grootte variërend tussen 5-15 × 3-6 cm. De knollen worden geoogst tussen de zesde en negende maand na het poten. Voor het oogsten van de knollen dient de gehele plant gerooid te worden.

De knollen zijn vrij scherp, zoals wasabi en hebben een sterke mosterdgeur. De scherpte wordt veroorzaakt door glucosinolaten, de geur door p-methoxybenzyl isothiocyanaat. Isothiocyonaten, stoffen die wel vaker voor bij de koolachtigen (Brassicales), onder meer in mosterdzaad. Om mashua's beter eetbaar te maken, worden ze na de oogst enkele dagen in de zon gelegd, waardoor de scherpte af neemt en de smaak intenser wordt en de knol ook zoeter wordt. Om die reden worden de knollen ook ingevroren.

Nog tijdens de groei worden de bloemen en bladeren van de mashua geoogst, die beide ook gegeten worden. De bladeren - alleen jonge exemplaren - worden net als die van waterkers als 'kers' of pittig kruid gebruikt. Ze kunnen net als de knollen een behoorlijk onaangename mosterdgeur hebben.

comment

Lees meer over dit laatste proces en de geschiedenis van deze oude techniek, in ons artikel over chuñificacion.

Mashua kan groeien in slechte bodemomstandigheden, zonder kunstmest of pesticide.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Mashua-knollen zijn vers en gedroogd (chuño) in de handel. Meel wordt er niet van gemaakt. Sinds kort is er ook een mashua-nectar in de handel, die in Ayapata (Peru) wordt gemaakt van zwarte mashua (isaño nero).

Culinair gebruik en bereiding

Mashuaknolletjes worden vrijwel altijd gekookt alvorens ze te eten. In de Andes worden ze bereid in de klassieke oven, de huatia. De bloemen worden in salades gebruikt, vers of gestoomd.

Houdbaarheid (bewaaradvies)

slotregel

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

De knollen bestaan voor 35% uit zetmeelen verteren snel.

Samenstelling per 100 gram rauw product

46
kcal
(193 kJoule)
1,6
gram
eiwitten
11
gram
koolhydraten
0,1
gram
vet
Vitaminen
67
mg
vitamine C
(0,5% ADH)
slotregel

Bronvermelding update april 2025

Andes tubers | C. Hastore, Agriculture and the Onset of Political Inequality Before the Inka, 1993 Cambridge university press, ISBN 0 521 40272 7 Mashua | A. grau e.o. Mashua, International plant resources Institute, Rome, ISBN 92-9043-581-X Potyvirus reduces yield of Andean mashua | R.L. Guimarães, 2005 Pennsylvania state university in Hortscience 40(5) pp 1405-1407 Mashua | Cultivariabel Mashua | Slow Food Foundation for Biodiversity Tropaeolum | Wikipedia (EN/ES) Kapuzinerkresse | Wikipedia (DU/EN) Tropaeolum tuberosum | I. Manrique e.a. Centro Internacional de la papa (CIP), 2013 Ed 1, ISBN: 978-92-9060-431-0 DOI: 10.4160/9789290604310
slotregel