Bieslook
Kruid (Allium)
BIESLOOK
DE BIESLOOKFAMILIE
BIESLOOK | ALLIUM SCHOENOPRASUM

BIESLOOK

Bieslook is de algemene naam van Allium schoenoprasum, de kleinste soort van de eetbare uien. Bieslook is de enige Alliumsoort zowel inheems is in de Nieuwe wereld (Noord- en Zuid-amerika) als in de Oude Wereld (Europa, Afrika en Azië).

Bieslook is een bolvormende kruidachtige vaste plant van 30-50 cm hoog. De bollen zijn slanke, conisch, 2-3 cm lang en 1 cm breed, en groeien in dichte clusters aan de wortels. De schachten zijn buisvormig (hol) en 2-3 mm in diameter, met een zachte textuur, Wanneer de plant bloemen vormt, worden de schachten gewoonlijk steviger en daardoor minder bruikbaar.

GEBRUIK

Snijd (of knip) verse bieslook niet te ver naar onderen, dat gedeelte van de stengel is taai. De bloemen zijn eetbaar.

BEWAREN

Bieslook kan in de koelkast bewaard worden, liefst in een platic zak of gewikkeld in een vochtige doek. Zelf invriezen is niet aan te raden, maar kan; bij drogen verliest bieslook veel van zijn smaak.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

Bieslook wordt overal ter wereld verbouwd en gegeten. In de Zuidoost-aziatische keuken, in het bijzonder de Chinese keuken worden naast de 'gewone' bieslook vooral de kruidige knoflookvarianten gebruikt.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

De naam van de soort schoenoprasumis is afgeleid van het Griekse skhoínos (zegge) voort en práson (prei). [3] Zijn Engels naam chive is afgeleid van het Franse woord civse, van cepa, het Latijnse woord voor ui.

VERTALING BIESLOOK

engels
chive
frans
ciboulle
italiaans
porro
spaans
puerro
duits
schnittlauch
japans
nira
chinees
jiu cong 韭葱
kantonees
gau cung
 

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Bieslook wordt gebruikt als kruid en wordt daarom in kleine hoeveelheden gegeten. Bieslook zit vol van de vitaminen en mineralen. In 100 gram bieslook zit maar liefst 98% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C en 145 % vitamine A en 177% vitamine K. Er zit ook veel foiliumzuur. Daarnaast is bieslook rijk aan mineralen.

In bieslook zitten verscheidene flavonoïden waaronder quercetine, dat ook voor komt in appels, uien, groene thee en rode wijn, in kappertjes en kolsoorten als broccoli, bloemkool en boerenkool. Quercetine gaat deels verloren bij het koken en door schillen (appels).

SAMENSTELLING PER 100 GRAM
RAUW PRODUCT

30
kcal
(125 kJoule)
3,3
gram
eiwitten
4,4
gram
koolhydraten
2,5
gram
vezels
1,9
gram
waarvan suikers
0,7
gram
vet
0,1
gram
verzadigd
0,1
gram
enkelvoudig onverzadigd
0,2
gram
meervoudig onverzadigd
15,0
mg
omega-3
252,0
mg
omega-6
VITAMINES
1436,2
µg
vitamine A
(179,5% ADH)
0,1
mg
vitamine B1
(9,1% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(7,1% ADH)
0,6
mg
nicotinezuur
(3,8% ADH)
0,3
mg
pantotheenzuur
(5,0% ADH)
0,1
mg
vitamine B6
(7,1% ADH)
105,0
µg
foliumzuur (B9)
(52,5% ADH)
58,1
mg
vitamine C
(72,6% ADH)
0,2
mg
vitamine E
(1,7% ADH)
213,0
µg
vitamine K
(284,0% ADH)
MINERALEN
92,0
mg
calcium
0,2
mg
koper
1,6
mg
ijzer
296,0
mg
kalium
42,0
mg
magnesium
0,4
mg
mangaan
3,0
mg
natrium
58,0
mg
fosfor
0,9
µg
selenium
0,6
mg
zink

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Chives, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com Chives | Wikipedia (EN/FR) A cook's guide to Chinese vegetables, Martha Dahlen, 1992 ISBN 0948500093