Maftoul
Tarweproducten
MAFTOUL
DE DRIE TYPEN PARELCOUSCOUS
MAFTOUL | PALESTIJNSE GEBIEDEN
MAFTOUL [BOVEN] EN PTITIM [ONDER]
MOGHRABIYEH | MIDDEN-OOSTEN

MAFTOUL

Maftoul is een typisch Palestijnse product. De naam verwijst (net als bij couscous) zowel naar het graanproduct als naar de gerechten die er van gemaakt worden. Het woord maftoul betekent "geknoopt" of "getold", naar de manier waarop deze graanbolletjes gemaakt worden.

In het Middenoosten (Jordanië, Libanon, Palestina en Israël) eet men couscous vooral in de vorm van parelcouscous, een ronde korrel. Deze wordt moghrabiyeh genoemd in Libanon en Jordanië, maftoul in de Palestijnse gebieden en Ptitim in Israël.

Maftoul wordt samengesteld uit voorgekookte tarwe, gerold in verses tarwemeel (als een coating). Maftoul wordt gemaakt van een inheemse Palestijnse tarwesoort die veel op kamut lijkt. Deze tarwe wordt door olijfboeren van de dorpen Anza, Faqu’a, Fufor Ra’i en Sanour tussen de olijfbomen geteeld.

Om de maftoul te maken wordt de tarwe gekookt, in de zon gedroogd en daarna in kleine stukjes gebroken. Vervolgens wordt het (met de hand) in vers gemalen volkorenmeel tot bolletjes gerold. Deze worden daarna gestoomd en nogmaals in de zon te drogen gelegd.

VERKRIJGBAARHEID

Maftoul is hier niet of nauwelijks te verkrijgen, ook bovenstaande maftoul van Canaan niet.

BEREIDING

In Noord-Afrika wordt gebruik gemaakt van een couscoussière, de traditionele pan voor het stomen van couscous. Die wordt ook gebruikt voor de bereiding van maftoul, maar in veel recepten wordt de maftoul in gezouten water gekookt, en niet gestoomd.

MAFTOUL DINNER AND COMPETITION

Het Palestijnse Ministerie van Cultuur is met onder meer het Network for Experiental Palestinian Tourism Organization NEPTO initiator van het Maftoul-festival dat jaarlijks wordt gehouden. Met het festival wil men de klassieke Palestijnse producten onder de aandacht van een breed publiek brengen, om de export te vorderen en het toerisme naar het Palestijnse platteland bevorderen. Hoogtepunt van het festival is de strijd tussen een aantal dorpen om de titel Het Beste maftoulgerecht.

De wedstrijd wordt in de historische stad Birzeit georganiseerd door de Rozana association. Van hun site komt onderstaand verslag van in 2015 voor de 7e maal georganiseerde wedstrijd:

"The 7th Maftoul Dinner and Competition in september, held under the auspices of the Ministries of Tourism and Antiquities and organized by The Rozana Association, celebrates one of Palestine’s most widely known foods: maftoul or couscous. This competition also centers on the Palestinian village. Fifteen villages in the West Bank presented their maftoul dishes to a panel of chefs as they competed for best taste, presentation, preparation process, and innovation. This year’s winner was from the village of Beta, Muna Saleh, who will represent Palestine in the International Maftoul contest in Italy. Second place went to the village of Atara and third to the village of Kofr al-Deek. The judges were chefs from the Palestinian Chefs Association: Joseph Asfour, Mahmoud Qadoumi, Assam Salhab, Laura Abu Ghatas, Emad Shorbatji, and Master Chef Oudeh Abu-al-Hawa."

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

SAMENSTELLING PER 100 GRAM
RAUW PRODUCT

376
kcal
(1575 kJoule)
12,8
gram
eiwitten
77,4
gram
koolhydraten
5
gram
vezels
0,6
gram
vet
0,1
gram
verzadigd
0,1
gram
enkelvoudig onverzadigd
0,3
gram
meervoudig onverzadigd
12
mg
omega-3
240
mg
omega-6
VITAMINES
0,2
mg
vitamine B1
(18,2% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(7,1% ADH)
3,5
mg
nicotinezuur
(21,9% ADH)
1,2
mg
pantotheenzuur
(20% ADH)
0,1
mg
vitamine B6
(7,1% ADH)
20
µg
foliumzuur (B9)
(10% ADH)
MINERALEN
24
mg
calcium
0,2
mg
koper
1,1
mg
ijzer
166
mg
kalium
44
mg
magnesium
0,8
mg
mangaan
10
mg
natrium
170
mg
fosfor

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Maftoul Festival | NEPTO The couscous production line | Storci 7th Maftoul Festival 2015 | The Rozana association Couscous dry, Nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com