top
Bamboeblad
Nelumba nucifera
Bamboeblad
RECEPTEN MET BAMBOEBLAD
BAMBOEBLAD

BAMBOEBLAD

Bamboeblad is een goede keus voor een wikkelblad, ondanks dat de bladeren wat smal zijn. De bladeren zijn prettig om mee te werken, sterk en plooibaar, waardoor je er ook kleine pakketjes mee kunt maken.

Bamboebladeren worden vers en gedroogd gebruikt, niet alleen als wikkelblad. Van het blad wordt ook een infuus (thee) getrokken. Het blad geeft een smaak af die aan licht gezoete thee doet denken. In Japan worden gerechten vaak op een vers of gedroogd blad geserveerd, dat geldt ook voor bamboeblad. Een typisch voorbeeld daarvan is sasazushi (bamboeblad sushi). Dit gerecht dateert uit de vijftiende eeuw, uit een periode die bekend staat als de Eeuw van de provinciale oorlogen.

VERKRIJGBAARHEID

Gedroogd bamboeblad koop je in de gespecialiseerde Aziatische winkel. De bladeren zijn breekbaar, dus ga er omzichtig mee om.

GEBRUIK

Er zijn twee methoden om bamboeblad geschikt te maken om mee te wikkelen. De eerste, haastige en niet aan te bevelen methode is 'blancheren' in zacht kokend water tot ze bruikbaar zijn. Doe het zelfde met de wikkelstrengen.

Leg ze liever in een ruime pan met heet water, van het vuur af. Na (minstens) een uur kun je de bladeren gebruiken. Neem ze uit de pan en houdt ze vochtig onder een vochtige, schone doek. Knip voor gebruik met een scherpe schaar de stugste punten af.

Bamboeblad is niet de beste keuze wanneer je wilt grillen of bakken, dan kun je beter voor bananenblad of lotusblad kiezen.

slotregel

BRONVERMELDING UPDATE JANUARI 2017