Rijstbloem
Bindmiddel
RIJSTBLOEM
RECEPTEN
RIJSTBLOEM

RIJSTBLOEM

Rijstbloem wordt gemaakt door rijst fijn te malen. Het is glutenvrij, en dus uitstekend geschikt voor mensen met gluten-intolerantie. Het wordt zowel van witte als van bruine rijst gemaakt, als van kleefrijst.

Rijstbloem wordt gemaakt van de rauwe korrel, kleefrijstbloem kan zowel van de rauwe als van de gekookte korrel gemaakt worden. De rijstkorrel is opgebouwd uit een meellichaam, wandlagen en de kiem. Voor rijstbloem wordt alleen het meellichaam gebruikt. Rijstmeel daarentegen bevat ook de zemelen, en wordt daarom naar analogie van tarwe wel volkorenrijstmeel genoemd. Bruine rijst voor het goede begrip is is niet hetzelfde als (zilver)vliesrijst.

Zie ook e afzonderlijke artikelen over rijstmeel en rijstzetmeel, en Japanse rijstbloem.

VERTALING RIJSTBLOEM

engels
rice flour
frans
farine de riz
italiaans
farina di riso
spaans
harina de aroz
duits
reismehl
hindi (india)
chawal ka atta
indonesisch
tepung beras
japans
gome-ko;
vietnamees
bánh đập
chinees
mǐ fěn 米粉
kantonees
mai fan
 

CULINAIR (RECEPTEN)

Rijstbloem wordt in veel internationale keukens gebruikt, maar nergens zo verfijnd als in de Japanse keuken, reden om een aparte bladzijde alleen aan de Japanse rijstbloem te wijden.

In de Indiase keuken wordt rijstbloem al dan niet in combinatie met andere bloemsoorten gebruikt, zoals tarwebloem of gerst. Rijstboemgerechten uit de Indiase keuken zijn idli's, waarvoor speciaal idli-meel wordt gemalen, dosa's en mantou's. In veel landen worden er roti's mee gemaakt. Een karakteristiek Perzisch recept is kheer, een rijstpudding met onder meer kardamom en diverse noten, die je op meer plaatsen op het Indiaas subcontinent tegen komt.

In Vietnam maakt men er onder meer bánh canh mee, een rijstebroodsoep met garnalen en vlees (surf-and-turf).

De garingstijd van rijstbloem bedraagt 4 minuten.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Rijstbloem bevat geen gluten en is dus geschikt voor een glutenvrij dieet. Vanwege het risico op contaminatie met andere, wel glutineuze producten in de molen, is het verstandig rijstmeel te kopen waarop glutenvrij is vermeld, wanneer een strikt glutenvrj dieet wordt gevolgd.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM
RAUW PRODUCT

366
kcal
(1495 kJoule)
5,9
gram
eiwitten
80,1
gram
koolhydraten
2,4
gram
vezels
0,1
gram
waarvan suikers
1,4
gram
vet
0,4
gram
verzadigd
0,4
gram
enkelvoudig onverzadigd
0,4
gram
meervoudig onverzadigd
67
mg
omega-3
313
mg
omega-6
VITAMINES
0,1
mg
vitamine B1
(9,1% ADH)
2,6
mg
nicotinezuur
(16,3% ADH)
0,8
mg
pantotheenzuur
(13,3% ADH)
0,4
mg
vitamine B6
(28,6% ADH)
4,0
µg
foliumzuur (B9)
(2,0% ADH)
0,1
mg
vitamine E
(0,8% ADH)
MINERALEN
10
mg
calcium
0,1
mg
koper
0,4
mg
ijzer
76
mg
kalium
35
mg
magnesium
1
mg
mangaan
98
mg
fosfor
15,1
µg
selenium
0,8
mg
zink

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Rice flour | Wikipedia (EN) Riceflour for wagashi | Wagashi net White rice flour, Nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com