Pepers en schijnpepers
Specerijen
PEPERS EN SCHIJNPEPERS
PEPERS & PEPERACHTIGEN
ZWARTE PEPER | PIPER NIGRUM
APENPEPER | XYLOPIA AROMATICA, BRAZILIË

PEPERS EN SCHIJNPEPERS

Een handzame definitie van peper is een 'al dan niet gedroogd vruchtje met scherpte'. Aan die definitie voldoen zowel de chilipepers, de pepers die we als peperkorrels en gemalen peper kennen, en de schijnpepers, vruchtjes van planten die niet tot het geslacht Piperaceae horen.

Niet alle voedingswaren die scherp zijn, heten ook peper, denk aan gemberwortel of mosterdzaad. Toch hebben ze veel gemeen met elkaar, namelijk de stoffen die de scherpte bepalen. Hoewel de stof die we van zwarte peper kennen, piperine, alleen in zwarte peper (Piper nigrum) en lange peper voor komen, vinden we veel stoffen in allerlei producten. Zoals gingerol, dat zowel in gember voorkomt als in diverse schijnpepers.

In een afzonderlijk artikel over scherpte gaan we in op de diverse stoffen die scherpte bepalen, en hoe dat in zijn werk gaat. Een tweede artikel is gewijd aan de eenheid van scherpte, de SHU, de eenheid van Scoville, die behalve op chilipepers waarvoor hij is ontwikkeld, ook op andere pepersoorten wordt toegepast.