Lycine
Aminozuur
LYCINE
 
BACALAO | GEZOUTEN KABELJAUW

LYCINE

Lycine is een essentieel aminozuur dat de mens niet zelf aan maakt, maar via voedsel binnen krijgt.

De molecuulformule is C6H14N2O2. Lycine is één van de 22 aminozuren die in menselijke eiwitten voor komen, en één van de 9 aminozuren die we niet zelf kunnen aan maken, ook dieren kunnen dat overigens niet. Hoeveel heeft de mens per dag nodig ? Het voedingscentrum geeft geen antwoord op die vraag, veel bronnen geven een waarde aan van 12-30 mg per dag per kilogram lichaamsgewicht. Het voedingscentrum adviseert 800 milligram eiwit per dag in te nemen.

In producten die rijk aan lycine zijn, bestaan de eiwitten voor meer dan 5% uit lycine, die tikken aan:

vis (kabeljauw, sardine)
gemiddeld 9 %
rundvlees
gemiddeld 8%
kippenvlees
gemiddeld 8%
azuki- en sojabonen
circa 7.5%
magere (koeien)melk
circa 7.5%
rauw ei
circa 7,25%
linzen
circa 7%
nierbonen en kikkererwten
circa 6,75%

Maar hoeveel lycine bevat een product dan ? Afhankelijk van het vetgehalte bevat 100 gram rundvlees rond 1500 tot 3000 mg lysine, het magereste vlees de hoogste waarde. Sojaproducten scoren relatief laag met 250 mg (tempeh) tot 800 mg (tofu), alle per 100 gram product. Ook vis, schaaldieren, zaden en noten voorzien ons ruimschoots van onze dagelijkse porte lysine. Een ei van 70 gram bevat ongeveer 650 mg lysine, net als 100 mg peulvruchten. Alle genoemde hoeveelheden zijn circa's.

Een bloemlezing van lysine-rijke producten (per 100 gram product), met van zuivelproducten steeds de magerste variant:

gedroogde gezouten kabeljauw
5769 mg
parmesaanse kaas
3844 mg
gekookte kippenborst
3257 mg
bacon
3180 mg
lamsvlees
max 3100 mg
rundvlees
max 3000 mg
mosselen
2930 mg
mager varkensvlees
2900 mg
zalm
max 2740 mg
gruyère
2710 mg
tonijn uit blik
2675 mg
goudse kaas, provolone
circa 2650 mg
mozarella
2465 mg
harde geitenkaas
2190 mg
kwartel
1977 mg
feta
1219 mg
cottage cheese
ca 950 mg
kippenei
914 mg
melk, yoghurt
circa 300 mg
boter
67 mg
tofu
max 459 mg
miso
478 mg
tempeh
908 mg

Doordat lysine betrokken is bij de Maillard-reactie bevatten producten waarop deze reactie is toegepast - door koken of bakken - per definitie minder lysine dan het rauwe product.

GEZONDHEIDSASPECTEN

GEZONDHEIDSRISICO'S

De mens heeft zijn dagelijkse portie lycine nodig, een volwassene minstens 12 milligram per kilogram lichaamsgewicht. 12 tot 30 mg per dag.

Bij een normaal eetpatroon, is de inname van lycine geen probleem. Dat is het per definitie wel het geval, wanneer een dieet eenzijdig uit granen bestaat, zoals op het rijst-etende Aziatische platteland.

Een tekort aan lysine kan leiden tot de vorming van nierstenen, en kan de groei remmen.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Coumarin | Wikipedia (EN/NL) Coumarine | Voedingscentrum Foods highest in lysine | Nutration Data self