Calciumhydroxide
organische verbinding
CALCIUMHYDROXIDE
 

Calciumhydroxide (E526)

Calciumhydroxide Ca(OH)2 is beter bekend als 'gebluste kalk', een organische verbinding die wordt gevormd door aan calciumoxide CaO water toe te voegen (te blussen).

E526 calciumhydroxide (kalkwater) onder meer gebruikt als zuurteregelaar in wjn, cacaoproducten, kaas, muskaatnoten, zoete diepvriesproducten, gedroogde vis.

De substantie die bij het blussen wordt gevormd wordt kalkmelk genoemd. Na filtering blijft een basische, doorzichtige oplossing over, die kalkwater wordt genoemd, niet te verwarren met het Engelse 'lye water', natronloog, in het Nederlands ook wel gootsteenontstopper genoemd. In gedroogde vorm is calciumhydroxide een wit, geurloos, kristallijn poeder. Het lost moeilijk op in water, waardoor kalkwater slechts 0,2 mg per m3 bevat, en daardoor slechts licht basisch is.

Gebluste kalk wordt in de vorm van kalkwater in de voedingsindustrie gebruikt in het raffinageproces van suiker (carbonatatie), bij het nixtamaliseren van granen, het maken van 1000-jarige eieren, en incidenteel als vervanger van bakpoeder. In poedervorm wordt het gecombineerd met betelblad en arecanoot.

Camciumhydroxe is in poedervorm verkrijgbaar, onder meer als 'cal (het Spaanse woord voor kalk) Mexicana' , bestemd voor gebruik bij de nixtamalisatie van granen, in het bijzonder maïs.

GESCHIEDENIS

Het gebruik van calciumhydroxide voor bouwdoeleinden dateert uit de tijd van de Egyptische pyramiden, 4.000 jaar geleden, maar eerder al -rond 7.200 voor Christus - werd het gebruikt voor het pleisteren van standbeelden in Jordanië.

De oudst bekende toepassingen van calciumhydroxide in voedsel zijn nixtamaliseren (circa 1500 voor Christus)

GEZONDHEIDSASPECTEN

Calciumhydroxide is licht toxisch. Door (onbeschermde) aanraking kan ernstige huidirritatie optreden tot brandwoneden toe. Kan ook blindheid en longschade veroorzaken.

MedLineplus adviseert:

Mocht de substantie onverhoopt op de huid of in de ogen raken, spoel het dan onmiddellijk met vooral veel water weg. Bij een raar gevoel bij in ademen, helpt het door direct de buitenlucht op te zoeken. Bij aanhoudende klachten sowieso deskundige medische hulp in schakelen, ook in het geval van inslikken. Vraag altijd tijdig of het verstandig is om water (of melk) in te nemen of te braken.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Calcium hydroxide | Chemistry world

GEZONDHEID

Calcium hydroxide poisoning | MedLine Plus Calcium hydroxide | Foodinfo, University of Wageningen