top
Yunnan-keuken
China
Yunnan
Gerechten uit Yunnan
WASE MARKT - DALI 1986

Yunnan-keuken

De provincie Yunnan ligt in het uiterste zuidwesten van de Volksrepubliek China. Yunnan ligt in een bergachtig gebied, doorsneden door zes grote rivieren, waaronder de Yangtzekiang of Blauwe rivier, de Zhu Jiang of Parelrivier, en de Mekong.

Het heeft een oppervlakte van 394.000 vierkante kilometer en een bevolkingsomvang van 46 miljoen (2011), die merendeel in het oostelijk deel van de provincie woont. De hoofdstad van Yunnan is Kunming.

De keuken van Yunnan behoort niet tot de acht culinaire tradities van China. De Yunnan-keuken is ‘eigen’, een mixture van lokale gerechten, gevoed door de grote ethnische diversiteit van haar bevolking, waaronder de Bai. Ook de ligging aan de grenzen met Myanmar (Birma), Laos en Vietnam heeft grote invloed gehad op de keuken.

In de Yunnan keuken vind je alle kenmerken van een tropische omgeving: vlees, vis en tofu worden vaak in bananenblad gestoomd. Kip, varkensvlees en rundvlees worden vaak gecombineerd me limoen en citroen. Er worden veel verschillende paddenstoelen gebruikt, zelfgemaakte koe- of geitenmelk-kaas en zelfs bloemen. Sommige gerechten zijn redelijk pittig, beïnvloed door de naburige Szechuan keuken.

Het bekendste gerecht uit Yunnan is zonder twijfel “Crossing the bridge noodles” (guò qiáo mĭxiàn), een soep. De ingrediënten variëren, maar meestal tref je kip, kwarteleieren, vis, witte schimmel, dun gesneden varkensvlees, ham, lente-uitjes, taugé, champignons en knapperig gepaneerd kippenvel aan. De (rijst) noedels worden gekookt en geserveerd in een aparte kom en moeten vervolgens van de ene kom naar de andere overgeheveld worden. Vandaar de naam “crossing the bridge” (de brug oversteken).

KUNMING

De hoofdstad van de provincie in Kunming, een internationale toeristische trekpleister door het nabije Stenen woud.

Lìjiāng

Lìjiāng is een stadje dat op de Unesco-lijst staat om zijn grote cultuurhistorische belang. Lìjiāng is begin achttiende eeuw op een berghelling gebouwd door de Lìjiāng Junmin prefectuur die in Dayan gevestigd was sedert de 13e eeuw. Het nieuwe stadje kreeg een bestuurlijk centrum, scholen en een commercieel district.

De ligging tussen twee rivieren is benut om een uniek rioleringssyteem te maken met wadi's en kanalen. De stad heeft bovendien een uniek watersysteem, waarbij ieder huis is aangesloten op de natuurlijke bronnen, waarvan sommige in de stad zelf liggen. Het fijnmazige netwerk van kanalen heeft de bouw van 354 bruggen en bruggetjes nodig gemaakt, vandaar de bijnaam "stad der bruggen".

De keuken van een woning in Lìjiāng ligt traditioneel aan de achterzijde van de woning, aan het kanaal (zie foto rechtsonder).

DE NAXI

Lìjiāng is een rijke stad, rijk aan architectuur en rijk aan cultuur, met als opvallendste bewoners de Nàxī. Zij komen van oorsprong uit het noordwesten van China van waar zij richting Tibet trokken. Zij hebben een eigen taal en schrift (bovenste foto) en een eigen muzikaal handschrift (Dongjing). Hun cultuur is ouder dan de stad zelf, duizenden jaren en ze doen er veel aan om het te bewaren.

Op de 24e en 25e van de zesde maand van de maankalender vieren de Nàxī hun Toortsfestival.

SPECIALITEITEN VAN Lìjiāng

Lìjiāng BABA: BROODJE MET NOTENVULLING

Deze Nàxī-specialiteit vraagt enige handigheid, maar is een streetfoodgerecht pur sang. De vulling kan vooruit gemaakt worden, de broodjes zelf maak je (letterlijk) in een handomdraai.
De vulling is van walnoten, suiker en sesam.

DALI

Bronvermelding update januari 2021

Unesco heritage Lìjiāng | Werelderfgoedlijst Unesco